Få krudtulykker hos forsikringsselskaberne

Antallet af fyrværkeriulykker er faldet med over 50 pct. siden årtusindeskiftet, og forsikringselskaberne har i de seneste år kun modtaget få anmeldelser om skader efter fyrværkeriulykker nytårsaften.
Foto: INGEMANN CARSTEN
Foto: INGEMANN CARSTEN

Øjenskader og afsprængte fingre fylder hvert år medierne efter nytårsaften, men hos forsikringsselskaberne er udgiften til skader efter fyrværkeri til at overse.

Hverken hos Topdanmark, Tryg eller Codan er fyrværkeriskader noget, der får erstatningsudbetalinger til at boome.

”Det er uændret over de seneste år. Sidste år så vi dog en nedgang i antallet af skader. Men det drejer generelt om ganske få sager, så det er ikke sådan, at vi sætter flere ressourcer ind for at være klar til nytår,” siger kommunikationskonsulent i Codan Rune Sandholt.

De seneste år har Codan haft omkring fem sager om året, og ifølge Rune Sandholt er det langt fra alle ulykker, der ryger forbi forsikringsselskabet.

Få skader

”Folk får måske ordnet mindre skader uden om forsikringen, på for eksempel skadestuen. Det er ved alvorlige skader, som øjenskader og fingerskader, at vi bliver involveret,” siger han.

Hos Topdanmark har antallet af anmeldte fyrværkeriskader de seneste tre år ligget på mellem en og tre, og også her er det en meget lille post, oplyser forsikringsselskabet.

Kommunikationsdirektør i Tryg, Troels Rasmussen, kan ikke komme med konkrete tal, men siger til FinansWatch:

”Det er relativt få skader i forhold til de kræfter, der bliver sluppet løs nytårsaften.”

Færre ulykker

Sidste år var der 237 fyrværkeriskader, viser statistik fra Ulykkes Analyse Gruppen, Odense Universitetshospital. Da 2008 blev til 2009 kom 193 til skade, mens tallet var oppe på 264 året forinden.

Ved årtusindeskiftet var antallet af skader til gengæld helt oppe på 516.

Men det er langt fra altid, forsikringen dækker, hvis man kommer til skade på grund af krudtet. Man får ingen erstatning, hvis man håndterer fyrværkeriet forkert eller bruger ulovligt fyrværkeri. Forsikringen giver heller ingen erstatning, hvis man kommer til skade med fyrværkeri, fordi man har drukket for meget, skriver Forsikring & Pension.

”Det, der er det springende punkt, er, om skaden sker, fordi du er beruset. Hvis der er en fejl ved fyrværkeriet, kan du stadig få erstatning, men hvis det skyldes, du har fumlet med fyrværkeriet på grund af alkohol, får du ikke erstatning,” siger konsulent i Forsikringsoplysningen Tenna Westergaard.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også