Uenighed om finansiel viden i pensionskasser

Danske pensionskasser mangler finansiel viden, mener ekspert. Pensionskasserne afviser.

Pensionskasserne burde have flere folk fra den finansielle sektor i bestyrelserne.

Det mener i hvert fald professor Casper Rose fra CBS. Til Berlingske Tidende, siger han:

”Det er milliarder kroner, der bliver forvaltet. Derfor bør der være folk med stor finansiel erfaring fra den finansielle sektor med i bestyrelseslokalet, når de overordnede investeringsstrategier skal lægges.”

Flere regler kræver mere viden

Men det er langt fra altid tilfældet, at pensionskasserne har den nødvendige viden.

”Jeg ser en begrænsning, fordi pensionskasserne ikke har en ejerstruktur, som man kender fra et normalt selskab. De har for eksempel kommunalpolitikere siddende, men det er jo ikke nødvendigvis dem, der er de bedste med de finansielle briller, og der savner jeg at man supplerer med folk, der har spidskompetencer inden for finanssektoren. Garvede finansfolk. Det er der behov for,” siger Casper Rose til FinansWatch.

Han understreger, at behovet for finansiel viden er steget i takt med det øgede antal regler og reguleringer i sektoren.

Hos pensionskasserne afviser man dog, at der hersker en mangel på finansiel viden.

Pensionskasser afviser

”Vores resultater taler for sig selv. Vi er dem, der over de seneste år har givet den absolut højeste rentetilskrivning på medlemmernes konto. Vi er nogle af dem, der har været aller tidligst med at implementere reglerne omkring risikobaseret solvens og nogle af de første, der har offentliggjort vores individuelle solvensbehov, så det kan jeg ikke nikke genkendende til”, siger direktør i PensionDanmark Jens-Christian Stougaard.

Hvor mange I jeres bestyrelse har en baggrund i den finansielle sektor?

”Hvis du tænker på erfaring, er der mange, der har siddet eller sidder i bestyrelserne i banker og andre finansielle virksomheder. Bestyrelsesnæstformand Hans Skov Christensen, sidder også i bestyrelsen for FIH. Vores bestyrelsesformand Poul Erik Skov Christensen sidder i bestyrelsen for Arbejdernes Landsbank, og bestyrelsesmedlem Cristina Lage har tidligere været direktør for Nordea Liv og Pension, så vi har absolut repræsentanter i vores bestyrelse, der har finansielle sektor baggrund,” siger han.

Heller ikke Sampension, der i Berlingske Tidende bliver kritiseret for at have en dårlig ledelse er enig i kritikken. Her siger bestyrelsesformand Johnny Søtrup, at Sampension har en dygtig og kvalificeret bestyrelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også