Iværksætterpakke splitter pensionsbranchen

Ifølge Dagbladet Børsen er der dyb uenighed om, hvorvidt det er de danske pensionsmidler, der skal stille sulten hos kapitalhungrende danske virksomheder.
RB-Børsen

Den danske pensionssektor er rygende uenig om, hvorvidt det er branchens opgave at låne penge ud til kapitalhungrende danske virksomheder, skriver dagbladet Børsen.

Ifølge avisens oplysninger stejler især de arbejdsmarkedsbaserede pensionskasser over for regeringens forslag om en iværksætterpulje med 5 mia. pensionskroner, fordi denne type investeringer kræver meget større reserver end traditionelle investeringer i aktier og obligationer. En del pensionskasser føler sig i forvejen sat i en investeringsmæssig spændetrøje på grund af nye og høje kapitalkrav fra EU. Derfor har der været ufravigelige krav om en betydelig statsgaranti, hvis hele branchen skulle bakke op om ordningen, bekræfter flere spillere i branchen.

"Der er divergerende synspunkter langt ind i brancheorganisationen. Arbejdsmarkedskasserne er rigtig skeptiske, og der er taget en del boksekampe internt for at få det her på plads," siger en kilde til Børsen.

I selskabernes brancheorganisation F&P vil vicedirektør Carsten Andersen hverken be- eller afkræfte den dybe splittelse i spørgsmålet om vækstmilliarderne. Men han understreger, at der er og hele tiden har været enighed om at finde en løsning, hvor risikoen for tab bliver minimeret.

"Vi skal ikke gå på kompromis. Vi skal ikke foretage investeringer, fordi vi bliver bedt om det, men fordi vi tror på, at det bliver en fornuftig investering. Det har der været enighed om hele vejen igennem, og det er det, vi har forhandlet ud fra," siger Carsten Andersen.

Blandt de store kommercielle spillere er holdningen til iværksætterpakken noget mere positiv, især fordi netop private equity- og venture-investering har været en del af investeringspaletten i mange år.

Det betyder dog ikke, at forslaget er blevet modtaget med kyshånd.

"Vi er i forvejen i markedet for kapital til små og mellemstore virksomheder. Men med de kapitalkrav, der er for denne type investeringer, ville vi nok ikke være gået ind i iværksætterpuljen uden en statsgaranti for i hvert fald en del af pengene," siger Henrik Heideby, adm. direktør i PFA Pension.

(RB-Børsen)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også