Tryg: Svag norsk krone kan presse præmieindtægterne

I årsregnskabet kan der komme pres på Trygs toplinje, hvilket især bliver påvirket af, at den norske krone er blevet svækket i løbet af året.
AF RITZAU FINANS

Trygs regnskab for fjerde kvartal torsdag ventes at vise en toplinje under fortsat pres, som især tynges af svækkelsen i den norske krone og vinterligt vejr.

Det vurderer Christian Hede, der er senioranalytiker hos Nordea Markets, overfor Ritzau Finans.

"Det, der er i spil i dette kvartal, er en toplinje, altså præmieindtægterne, som stadig er under pres, primært fordi den norske krone er så svag. Og så har det også været et mere normalt vinterkvartal i forhold til, hvad vi har set de andre år," siger han.

I fjerde kvartal 2014 endte Trygs bruttopræmieindtægter på 4646 mio. kr.

Til sammenligning venter Christian Hede, at Trygs bruttopræmieindtægter i fjerde kvartal sidste år landede på 4531 mio. kr., mens det forsikringstekniske resultat ventes at ende på 623 mio. kr.

Estimater, som Ritzau Estimates har indsamlet blandt otte analytikere, peger på resultater på disse poster på henholdsvis 4509 mio. kr. og 599 mio. kr. for perioden.

"Tredje kvartal var underliggende en positiv oplevelse i forhold til bruttopræmieindtægterne, efter at vi i mange kvartaler har set negativ vækst, men i fjerde kvartal trækker den norske krone ned, og derfor skal man heller ikke forvente, at der er noget specielt positivt på de linjer," vurderer Christian Hede.

Hos Jyske Bank bakker senioraktieanalytiker Thomas Eskildsen op om analysen og fremhæver, at den norske krone i øjeblikket ligger i et lavere kursniveau end tilbage i fjerde kvartal 2014.

Vejret var vinterligt, men ikke frygteligt

Blandt de to analytikere er der enighed om, at storme i både Danmark og Norge vil præge periodens resultater. Det kommer ifølge Christian Hede også til at betyde, at Trygs combined ratio, der sætter præmieindtægter i forhold til erstatningsudgifter, formentlig ikke bliver rekordlavt.

"Det er et vinterkvartal på godt og ondt. Der var storm i Danmark og Norge, og vi har også set oversvømmelser i Norge og til sidst på året også her i Danmark. Derfor skal man ikke forvente, at man kommer til at se combined ratio sætte rekorder, som vi ellers har været vant til i nogle år," vurderer han.

Thomas Eskildsen peger også på, at der vanen tro har været storme og et enkelt skybrud, som vil præge regnskabet, men noget kunne indikere, at Tryg ikke bliver hårdt ramt af dette i fjerde kvartal, fortæller han.

"Baseret på de udmeldinger, der har været fra forsikringsselskaberne, tyder det på, at niveauet af skader ikke har været på samme niveau som ved tidligere storme," siger Thomas Eskildsen og fortsætter:

"Jeg forventer en combined ratio på 89,5, og det er faktisk helt okay for et fjerde kvartal. Når vi går tilbage til kvartaler, hvor der har været store vejrmæssige begivenheder, har vi set combined ratio kravle pænt over 90."

Til sammenligning venter Nordeas analytiker en combined ratio på 86,7, mens estimatet indsamlet af Ritzau Estimates lyder på 89,4.

Medvind til investeringerne

Trygs investeringsafkast i fjerde kvartal 2014 endte på 13 mio. kr., mens det i tredje kvartal 2015 lød på et underskud på 383 mio. kr.

Faldende aktiemarkeder ramte i sidste kvartal forsikringskoncernen hårdt, men en bedring i markederne i fjerde kvartal peger i retning mod et bedre afkast.

"Jeg venter et investeringsafkast på 157 mio. kr., som er lidt mere end konsensus, der venter 122 mio. kr. Trygs målsætning er at følge benchmarked-indekset MSCI, som var oppe med 5,4 pct. i fjerde kvartal. I tredje kvartal var indekset nede med 8,6 pct., og det kostede Tryg 262 mio. kr. alene i negativt aktieafkast. Det skulle meget gerne blive positivt her i fjerde kvartal," lyder det fra Thomas Eskildsen.

Analytikernes samlede forventninger til investeringsafkastet lyder på 119 mio. kr.

Spændingen ligger i udmeldingen om fremtiden

Ifølge Christian Hede kommer regnskabet for fjerde kvartal ikke til at byde på de store overraskelser, og det vil sende fokus over på Trygs ageren i forhold til udbetaling af udbytte og aktietilbagekøb.

"Der er ikke de helt store forventninger om, at udbyttet kan flytte sig særlig meget, men aktietilbagekøbsprogrammet er der sådan set stor usikkerhed omkring, fordi selskabet selv beslutter det langt hen ad vejen."

"Hvis de beslutter sig for at ville vise overskud og styrke, så kan de godt lave et stort program, og hvis de tværtimod vil holde lidt igen, kan de også vælge at gøre det," siger Christian Hede, der venter, at Tryg lancerer et aktietilbagekøbsprogram på omkring 750 mio. kr.

Lidt højere ligger senioraktieanalytiker Thomas Eskildsen, som venter et aktietilbagekøbsprogram på omkring 1000 mio. kr.

 

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også