Regnskab: Pres på top- og bundlinje hos Tryg

Trygs regnskab for tredje kvartal viste både tilbagegang i præmieindtægter og på bundlinjen. Det skyldes blandt andet et negativt investeringsresultat. (opdateres)

Et negativt investeringsresultat skæmmer Trygs regnskab for tredje kvartal, hvor investeringerne påvirkede negativt med 383 mio. kr., hvilket kan sammenlignes med et minus på bare 1 mio. kr. året før.

"Investeringsafkastet genererede et negativt resultat på 383 mio. kr. og var særligt påvirket af et tab på aktier i den frie aktieportefølje, men højrente- og emerging markets-obligationer blev også negativt påvirket af de generelt negative finansmarkeder," fremgår det af regnskabet.

Adm. direktør Morten Hübbe understreger dog i en pressemeddelelse, at Tryg har en forsigtig investeringspolitik.

”Vi har i Tryg en klar strategi om, at det er i kerneforretningen, vi skaber fundamentet for de gode resultater. Derfor har vi lagt en forsigtig investeringspolitik med fokus på at skabe et kontinuerligt, stabilt afkast med så små negative udsving, som muligt. Men når det globale aktiemarked i et kvartal falder hele ni procent præget af urolighederne på det kinesiske finansmarked, er vi med en aktiepost på omkring 2,5 mia. kroner udsat. Det understreger vigtigheden af, at vi fortsat arbejder med at skabe en effektiv og kundefokuseret forsikringsforretning,” siger han.

Nettoresultatet lød på 155 mio. kr. i tredje kvartal mod 593 mio. kr. sidste år, og det var værre end analytikerne havde forventet. Ifølge en rundspørge, Ritzau Finans har lavet, regnede de i gennemsnit med et overskud på 415 mio. kr.

Stigende skadesinflation

Det forsikringstekniske resultat faldt til 647 mio. kr. fra 793 mio. kr., men det var ifølge adm. direktør Morten Hübbe et tilfredsstillende resultat.

”Vi leverer i 3. kvartal en tilfredsstillende udvikling i vores forsikringsresultat før engangsomkostninger og glæder os samtidig over den forbedrede udvikling i præmieindtægten i et marked præget af konkurrence. Dog ser vi en svagt stigende skadesinflation, og vi vil derfor fortsat have fokus på løbende at sikre en fornuftig og bæredygtig balance mellem inflation, pris og den risiko, den enkelte kunde repræsenterer,” fortæller han i pressemeddelelsen.

Tryg havde desuden i kvartalet en ekstraordinær omkostning på 120 mio. kr., som relaterer sig til et effektiviseringsprogram på i alt 750 mio. kr.

Selskabets omkostningsprocent faldt til 14,6 pct. fra 15,1 pct., når man regulerer for engangsomkostningerne, mens den lød på 16,3 pct., når man tæller de 120 mio. kr. med.

Forsikringsnøgletallet combined ratio, der måler forholdet mellem driftsomkostninger og erstatningsudgifter op imod præmieindtægterne, lød på 86,1 pct. i tredje kvartal i år, hvilket var en stigning fra 83,7 pct. året før. Analytikerne havde ifølge Ritzau Finans regnet med en combined ratio på 83,5 pct.

Pres på præmieindtægterne

Der var desuden pres på præmieindtægterne i Tryg, da selskabet i tredje kvartal fik 4.583 mio. kr. i kassen mod 4.712 mio. kr. året før. Det er et fald på 2,7 pct., men måler man i lokal valuta, er præmieindtægterne ifølge Tryg steget med 0,6 pct.

Op til regnskabet havde Jyske Bank varslet, at der kunne være pres på præmieindtægterne på grund af den norske krone.

"Sammenlignet med tredje kvartal 2014 er den norske krone faldet cirka 9 pct. mod den danske krone. Vi forventer en negativ effekt på 100 mio. kr. på præmiebetalinger i forhold til tredje kvartal 2014. Vi har reduceret vores estimater for andet halvår 2015 og 2016 tilsvarende," skrev Jyske Bank i en kommentar ifølge Ritzau Finans.

Tryg holder i kvartalet fast i sine forventninger for hele 2015, der lyder på en egenkapitalforretning på 20 pct. efter skat, en combined ratio på højst 90 og en omkostningsprocent, der ikke overstiger 15.

Desuden regner Tryg stadig med at nå sine mål for 2017, der lyder på en egenkapitalforretning på mindst 21 pct., en combined ratio på højst 87 og en omkostningsprocent på ikke mere end 14.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også