Dongs guldfirer skal forvalte 6 mia. for PensionDanmark

PensionDanmark har oprettet en ny investeringsfond, der skal skyde 6 mia. kr. i infrastruktur. De fire tidligere Dong-ansatte kendt som guld-fireren skal stå for investeringerne.
Foto: Lene K
Foto: Lene K

PensionDanmark har i dag oprettet en ny investeringsfond, der skal skyde 6 mia. af kundernes opsparingskroner i nye infrastrukturprojekter.

Pensionskassen har ansat Dongs gamle guldfirer med Jakob Baruël Poulsen - der blev landskendt som 'Barylen' i kølvandet på sin exit fra Dong - i spidsen til at stå for investeringerne.

De resterende tre er Rune Bro Roin, Torsten Lodberg Smed og Christian Skakkebæk.

Holdet er blevet hyret, fordi man i PensionDanmark har gode erfaringer med netop disse personers kompetencer, forklarer direktør i PensionDanmark Torben Möger.

"Vi har arbejdet sammen med de pågældende partnere i flere år, og har stor tillid til at de er de rigtige til at hjælpe os med at nå vores investeringsmål om at placere 12 mia. kr. i infrastruktur de kommende fem år," siger Torben Möger til FinansWatch.

Holdet kalder nu sig selv Copenhagen Infrastructure Partners, og er håndplukket af PensionDanmark til at tage sig af de mange milliarder i den nye fond.

Store besparelser

Er I bekymrede for den negative omtale, der kan opstå ved at hyre netop dette team?

"Nej, det er vi ikke bange for. Det er et rigtig dygtigt team med de rigtige kompetencer til at løfte den opgave, vi har betroet dem, som vil medvirke til vores ambition om massivt at øge vores investeringer i infrastruktur."

Torben Möger fortæller at man ved at oprette sin egen fond i stedet for at skyde de seks milliarder i eksterne fonde, får en betydelig besparelse på omkostningssiden. Han vil ikke ud med, hvor meget holdet får for indsatsen, men det er under 90 mio. om året.

"Jeg vil ikke komme nærmere ind på hvad vi betaler, men det er en attraktiv omkostningsmodel for PensionDanmark. Den typiske Goldman Sachs fond, der vil de forlange et management fee på 1,5 pct. af kapitaltilsagnet, og det er vi slet ikke i nærheden af," siger direktøren til FinansWatch.

Bliver projektet en succes, vil der, når de seks milliarder er placeret, blive oprettet en ny fond, som også vil være åben for andre investorer end PensionDanmark

Fortsætter med Dong

Pengene skal skydes i amerikanske og vesteuropæiske energiprojekter som f.eks. forsyningsanlæg og biomassefyrede kraftværker, mens vindmølleinvesteringerne fortsat skal ske i samarbejde med Dong.

"Vores investeringer i vindmølleparker vil fortsat blive håndteret af det interne team, og det er dem der fortsat vil stå for vores i øvrigt udmærkede samarbejde med Dong Energy, både hvad angår de eksisterende og eventuelt nye projekter," siger Torben Möger.

PensionDanmark har sammen med Dong investeret i de to havvindmølleparker Anholdt og Nysted.

Afkastet i den nye fond forventes at ligge omkring samme niveau som aktieporteføljen, hvilket i i gennemsnit er omkring de 8 pct. årligt, men med en betydeligt mindre risiko, fordi der er tale om langsigtede projekter med stabile cashflows. Det frigør risikobudget til at øge investeringerne i andre aktiver uden samme stabilitet, forklarer Torben Möger.

"Vores infrastrukturinvesteringer udgør sammen med fast ejendom den solide sokkel i PensionDanmarks portefølje. Formålet med den sokkel er at levere et stabilt og sikkert afkast, som på den måde også øger vores mulighed for at investere i mere risikohæftede aktiver i porteføljen," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også