FinansWatch

PFA: Banker skal give mindst 10 pct. i afkast

Hvis PFA skal sætte penge i bankaktier, så kræver det minimum en ejenkapitalforrentning på 10 pct. fra bankens side, siger direktør Henrik Heideby.

Bankernes evne til at forrente deres egenkapital kommer under voldsomt pres de kommende år, vurderer pensionskassen PFA, der er en af de største investorer på det danske aktiemarked.

"Man skal som ejer af bankaktier indstille sig på et lavt afkast," konstaterer selskabets administrerende direktør Henrik Heideby, der betegner situationen som et paradigmeskift.

"Kravene om ekstra kapital til bankerne kommer på det værst tænkelige tidspunkt for økonomien. Det er forståeligt, at politikerne søger at beskytte sig mod kritik for ikke at handle, men timingen er procyklisk," lyder Heidebys vurdering af kravene om, at virksomheder i den finansielle sektor skal øge deres kapitalmæssige polstring i en tid, hvor den økonomiske vækst er svag.

Flot, hvis de når målet

Som investor mener han, at banker skal kunne levere en forrentning af egenkapitalen på 10-12 pct. de kommende år, hvis det skal være interessant at skyde penge i dem.

Nogenlunde samme vurdering har Nordeas topchef, Christian Clausen, tidligere givet udtryk for, om end han har sat det som mål for sin egen bank at nå helt op på 15 pct.

"Det er ambitiøst og flot, hvis de kan nå det," siger Henrik Heideby om den målsætning.

Han konstaterer, at bankaktier har givet et ringe afkast den senere tid sammenlignet med alternative placeringsmuligheder.

/Ritzau Finans/

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs