Nordea efter kritik: Vi overholder handicapkonventionen

I en P1 Dokumentar mødte Nordea Liv & Pension kritik og anklager om brud på handicapkonventionen, da en familiefar, der tidligere har haft en psykisk sygdom, ikke kunne få en gruppelivsforsikring hos dem. Nordea forklarer sig nu.

I P1 Dokumentars udsendelse fra torsdag i sidste uge, der handlede om, at det er vanskeligt for psykisk og tidligere psykisk syge at få en forsikring, præsenteres en familiefar, som ikke kan få en gruppelivsforsikring hos Nordea Liv & Pension. Familiefaren, der tidligere har haft en psykisk sygdom, bliver blandt andet afvist i Nordea Liv & Pension, der ikke ønskede at medvirke i udsendelsen. Nu fortæller vicedirektøren i Nordea Liv & Pension, Tina Arnstrøm, til FinansWatch, at hun ikke mener, at Nordea har brudt handicapkonventionen, da selskabet ifølge hende behandler alle sager på et sagligt grundlag.

I en mail fortæller Tina Arnstrøm, at ingen på forhånd er udelukket fra at kunne oprette en forsikring hos Nordea Liv & Pension.

”Tværtimod ønsker vi, at så mange som muligt kan oprette forsikring for at sikre sig selv og deres familie. Det gælder også mennesker med psykiske problemer. Mulighederne afhænger i hvert enkelt tilfælde af den enkeltes individuelle sygdomsforløb og behandling,” skriver Tina Arnstrøm i en mail til FinansWatch og fortsætter:

”Personforsikring, f.eks. livsforsikring, bygger nemlig på en afklaring af den enkeltes risiko for at blive syg eller dø for tidligt. Har man en sygdom, kan det derfor have betydning for, om forsikringen kan oprettes. Fysiske og psykiske sygdomme behandles efter fuldstændig de samme principper, da begge dele jo har betydning for levetid og risiko for fremtidig sygdom, som netop er det, forsikringerne skal dække.”

Individuelle vurderinger

Vicedirektøren forklarer, at de altid ser på muligheden for at oprette en forsikring, og understeger samtidig, at risikovurderingerne er individuelle, da der fra person til person kan være store forskelle, selvom diagnosen er den samme.

”Ved vurderingen anvender vi, ligesom mange andre pensionsselskaber, retningslinjer fra Videncenter for Helbred og Forsikring, som er udarbejdet på et lægefagligt og statistisk grundlag,” skriver Tina Arnstrøm.

Har I lavet en udregning på, hvad det vil koste at forsikre psykisk syge? – Og hvad det vil koste at forsikre mennesker, der tidligere har haft en psykisk sygdom?

”Vi kan ikke beregne, hvad det ville koste, hvis alle, raske og syge, uden undtagelse skulle forsikres på samme vilkår. Prisen er afhængig af de forventede udbetalinger på grund af uarbejdsdygtighed eller dødsfald, og de afhænger igen af mange faktorer: antal raske, antal fysisk og psykisk syge kunder, deres individuelle sygdomsforløb og behandling, de enkelte kunders erhverv, alder m.v.”

I har underskrevet FN’s global compact, og i den forbindelse handicapkonventionen. Strider det ikke imod denne, hvis I ikke vil forsikre mennesker, der har eller har haft en psykisk sygdom?

”Nordea Liv & Pensions opfattelse ligger på linje med brancheforeningen Forsikring & Pensions vurdering, at risikovurdering på et sagligt grundlag i forbindelse med personforsikring ikke medfører en overtrædelse af handicapkonventionen.”

I 2012 faldt der en dom omkring bilforsikringer, således at man ikke længere må gøre forskel på mænd og kvinder, selvom kvinder udgør en større risiko vedrørende bilforsikringer. Er det ikke det samme, der er tale om her?

”Sådan kan du ikke bruge dommen fra EU-domstolen. Den dom, du taler om, drejede sig om, hvorvidt et EU-direktiv var i overensstemmelse med EU-traktaten. Den siger således ikke noget om brug af helbred som parameter i en risikovurdering.”

Burde I ikke have et større samfundsansvar?

”Vi har et ønske om, at så mange så muligt kan oprette forsikring for at sikre sig selv og sin familie. Derfor foretages der en individuel risikovurdering for at afklare mulighederne for hver enkelt kunde. Vurderingen af sygdomme i forbindelse med fx livsforsikring sker efter fuldstændig de samme principper, hvad enten de er fysiske eller psykiske. Risikovurderingen sker på baggrund af retningslinjer fra Videncenter for Helbred og Forsikring, som er udarbejdet på et lægefagligt og statistisk grundlag.”

 Kritik: Forsikring og Pension kryber uden om kritisk interview

 Tilsyn bekymret for forsikringsselskabers behandling af psykisk syge 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også