Alka fjerner gebyrerne

Som et led i at styrke kundetilfredsheden har Alka siden årsskiftet været gebyrfrit.

Dagens årsregnskab fra Alka viser et solidt overskud og en combined ratio på 83, der kandiderer til landets laveste. Adm. direktør Jens Bærentsen glæder sig over, at egenkapitalen vokser. Pengene skal investeres i øgede markedsandele, forklarer han, men det kommer ikke til at ske gennem sænkede præmier.

"Vi har allerede fornuftige priser. Vi vil være billigst for de fleste, og det er vi. Vi har aldrig lovet, at vi vil være billigst for alle," siger direktøren til FinansWatch.

Regnskab: Alka lander combined ratio på 83 

Til gengæld holdes præmierne i ro, hvilket er et særsyn i det aktuelle forsikringslandskab. Lige nu kører der reklamer for selskabet, der slår på, at man er blandt de få, der ikke hæver priserne efter sommerens skybrud.

Fra første januar har Alka desuden været fri for gebyrer, hvilket koster koncernen omkring 20 mio. kr., fortæller direktøren.

Investeringen i større markedsandele kan dog også komme fra opkøb, men det er langt fra sikkert, at muligheden byder sig.

"Der bliver snakket mere, end der bliver handlet, må man sige. Som en god købmand holder man altid øje med, om der sker noget, og jeg afviser i hvert fald ikke opkøb, men der skal også være noget til salg, og der kniber det måske mere," siger Jens Bærentsen.

Tilbageførsler pynter

Her kan Solvency II også blive en drivende faktor, da det vil blive mere omkostningstungt at være et mindre selskab.

Netop Solvency II er blandt de ting, som Alka må afsætte kapital til. Her har man valgt Finanstilsynets standardmodel for risikoberegning, hvilket vil kræve mere kapital, end hvis man havde udviklet sin egen model, som blandt andet Tryg og Topdanmark har valgt. Til gengæld koster det en del at udvikle sin egen model, og det er grunden til, at Alka vælger standardudgaven.

Årets lave combined ratio, der til sammenligning er omkring 10 procentpoint lavere end Trygs, er kraftigt påvirket af tilbageløb fra tidligere års skadeudbetalinger.

Når selskabet afsluttet skadesager, kan det ske, at der er afsat for mange penge til erstatningen, og de penge bliver tilbageført i selskabet. I år har Alka har ekstraordinært mange tilbageførsler, og uden disse ville combined ratio være landet på 95.

Tilfredse kunder er dyre

Når nu jeres combined ratio er så lav, ville I så ikke kunne tage mange markedsandele ved at sænke priserne?

"Jeg tror, det er vigtigere at tænke langsigtet. Man skal have en god konkurrencekraft, men det synes jeg, vi har. Den fremtidige konkurrence vil i høj grad handle om kundeoplevelsen, og det er dyrt. Du skal have pengene, og du skal være villig til at bruge dem på det, og det har vi," siger Jens Bærentsen.

Mens forsikringsteknikken lever op til forventningerne i Alka, så bidrager livsforsikringerne med beskedne 1 mio. kr. til bundlinjen. Det er dog en forventelig udvikling, siger direktøren.

"Vores livsforsikring er etårige gruppelivsforsikring for fagbevægelsen, og der må vi sige, at vores forretning falder i takt med medlemsantallet i fagbevægelsen," siger Jens Bærentsen.

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også