ATP-topchef undsiger millionbonus til Nets-bosser

Det oversteg, hvad der kunne retfærdiggøres, da Bo Nilsson og resten af Nets-ledelsen blev belønnet i mange-millionklassen for at bringe selskabet på børsen.
Sådan lyder meldingen fra Christian Hyldahl, der ved årsskiftet tiltrådte som direktør for ATP.
Cirka 70 ledende medarbejdere i Nets har fået store millionbonusser i form af aktier, i forbindelse med at Nets er blevet børsnoteret. Blandt andet kunne adm. direktør Bo Nilsson på dagen for børsnoteringsdagen glæde sig over at være ejer af Nets-aktier for 675 mio. kr., hvoraf han solgte Nets-aktier for 179 mio. kr. på den første børsdag.
ATP ejede 5 pct. af Nets inden selskabets børsnotering, men i fremtiden skal ATP arbejde for at begrænse lignende bonusprogrammer i selskaber, som Nets er medejer af, fastslår den nyudnævnte ATP-direktør.
"Det er en af de ting, som jeg har haft mulighed for at diskutere lidt internt. Jeg har svært ved at forestille mig, at vi fremover i tilsvarende situationer, hvis vi har mulighed for at påvirke det, ikke vil gå ind og sikre os, at der er en cap på den type programmer," siger Christian Hyldahl til FinansWatch.
Set i bakspejlet, mener du så, at det var for højt?
"Ja, man kunne godt have nøjedes med mindre."
Bonusprogram over grænsen
Meldingen går stik imod Christian Hyldahls forgænger på posten som direktør for ATP, Carsten Stendevad, der forsvarede bonusprogrammet i Nets.
"For os er spørgsmålet, om jeg kan leve med, at vores medlemmer tjener 2,5 mia. kr., samtidig med at vores andel af incitamentsprogrammet ligger på omkring 100 mio. kr. Og det kan jeg, for vores opgave er at maksimere afkastet," sagde Carsten Stendevad på et pressemøde i oktober.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Nets-boss Bo Nilsson ved børsnoteringen
Christian Hyldahl glæder sig ligeledes over afkastet, som er kommet medlemmerne, og dermed alle voksne danskere, til gode. Og ATP-direktøren understreger, at bonusprogrammer er vigtige, da det sikrer, at ledelsen har samme incitamenter som aktionærerne.
"Så kan man så sige, hvordan skal de være strikket sammen. Det skal selvfølgelig motivere ledelsen. Men der er en grænse for, hvornår tingene begynder ikke at have en nytteværdi længere. Den skal man finde, og det vil være en case by case-vurdering. Men jeg tror, at i Nets’ tilfælde kom vi over grænsen, hvor den marginale nytte nok ikke var synderligt stor," siger Christian Hyldahl.
Kan man påvirke sådanne bonusprogrammer, hvis man ejer 5 pct. af aktierne?
"Hvis vi taler generelt, var det nok på grænsen til, hvornår man begynder at få noget indflydelse. Det kommer lidt an på konstellationen og så videre. Det handler også om, hvor man vil bruge indflydelsen i den konkrete situation."
"Men som led i vores aktive ejerskab vil honorering af direktioner og bestyrelser være en del af de områder, hvor vi har nogle holdninger. I det her tilfælde kan vi godt sige, at fremover vil vi sikre os, at der er en grænse for, hvor langt de her programmer kan gå. Det her er helt sikkert noget af det, der står på listen over, hvad vi vil gå ind og kigge på – om alt er, som vi synes, det skal være," siger Christian Hyldahl.
Relaterede artikler:
ATP-chef forsvarer millionbonusser til Nets-ledelsen
For abonnenter