ATP klar med penge til Thornings skoler

Direktør i ATP Lars Rohde har pengene klar til skoler og veje, hvis den nye regering vil indgå partnerskab. Men det nytænkning fra politikernes side.
Foto: Sine Fiig
Foto: Sine Fiig

Hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt og resten af regeringen vil bruge offentlig-private partnerskaber (OPP) til at få genopbygget forfaldne skoler, veje eller lavet nye hospitaler, så står pensionskassen ATP klar med kontanter, skriver Berlingske Business.

"Vi vil bestemt overveje det, hvis Helle Thorning-Schmidt ringer, men det er jo ikke noget »tag selv bord«. Pensionsopsparing kan levere langsigtet risikovillig kapital. Der er heller ikke nogen, der laver et run på en pensionskasse, sådan som de gør på en bank, så vi kan også godt tåle en vis grad af illikviditet i de investeringer, som vi har," siger Lars Rohde, adm. direktør i ATP til Berlingske Business.

Mere fleksibilitet

ATP kan tåle en vis illikviditet i investerignerne, siger Lars Rohde, fordi en pensionskasse ikke på samme måde som en bank kan opleve et run, hvor der hurtigt bliver behov for ny likviditet.

Men intet er gratis - heller ikke hjælp fra ATP. Hvis der skal indgåes nye partnerskaber, skal det offentlige være mere fleksible, siger Lars Rohde.

"Det kunne jo godt være, at man skulle lade innovationen og fantasirigdommen tage over. Det kunne ske ved, at udbuddet lød på en vej, der kan klare 10.000 biler i timen, er åben 99,9 procent af tiden og holder i 50 år," siger Lars Rohde til Berlingske Business

Så udbudsvinderen ville også stå for vedligeholdelsen?

"Lige nøjagtig. Man ville få en anden optimering i forholdet mellem vedligeholdelse og etableringsomkostninger, og det vil give besparelser," siger Lars Rohde til Berlingske Business.

Vil ikke drive fængsel

ATP har allerede en del erfaring med lignende projekter uden for landets grænser. Pensionskassen ejer eksempelvis en række motorveje i Australien, hvor der har været friere tøjler for investoren, end det er tilfældet i Danmark.

"Jeg forestiller mig ikke, at jeg selv skal ud med skovlen, men styrken ligger netop i samarbejdet mellem dem, der kan stille kapital til rådighed, og dem, der har den operative kompetence. Det skal man ikke undervurdere. Man må finde nogen, som har gjort det her 10.000-vis af gange," siger Lars Rohde.

Han ser meget vide rammer for, hvad ATP kan investere i.

"Min reservation kommer først, når vi kommer meget tæt på offentlige kerneydelser, og jeg kan da heller ikke forestille mig, at vi har lyst til at drive fængsler for at tage et amerikansk eksempel. Men derfor kunne vi godt drive en parkeringskælder i forbindelse med et hospital," siger Lars Rohde til Berlingske Business.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også