Regnskab: Overskuddet hos ATP falder

Pensionsgiganten ATP lander efter første halvår af 2011 et overskud på 8,1 mia. kr. Det er et fald fra 12,7 mia. kr. sidste år.

ATP kommer ud af årets første seks måneder med et overskud på 8,1 mia. kr.

Det er et fald fra 12,7 mia. sidste år. Til gengæld er pensionsgigantens reserver steget med 8,0 mia. kr., hvilket svarer til 11,5 pct., til 78,0 mia. kr.

Ledelsen betegner resultatet som tilfredsstillende.

”Resultatet er tilfredsstillende. Ikke mindst når man tænker på, at det økonomiske opsving tabte pusten i første halvår, navnlig i USA, og at den europæiske gældskrise påvirkede de finansielle markeder negativt,” siger direktør i ATP Lars Rohde i en pressemeddelelse.

Underskud i afdækningsvirksomheden

Overskuddet kan især tilskrives resultatet af ATP‘s investerings- og afdækningsvirksomhed på 7,1 mia. kr. Målsætningen for hele 2011 er på 15 mia. kr., skriver ATP.

ATP opnåede positivt afkast på fire ud af fem risikoklasser, og det markedsmæssige afkast af investeringsporteføljen blev på 11,2 mia. kr. før skat, hvilket svarer til et afkast på 2,9 pct.

Til gengæld inkasserer ATP et underskud på afdækningsvirksomheden på 1,3 mia. kr.

"Underskuddet skyldes især, at renten på europæiske statsobligationer med lang restløbetid steg mere end renten på 30-årige danske renteswaps," skriver ATP.

Større hensættelser

Samtidig gør den fortsatte forlængede levetid hos danskerne, at ATP må hensætte mere, dog mindre end de foregående år.

"I forbindelse med halvårsregnskabet foretager ATP den årlige opdatering af danskernes levetid. Som en konsekvens af opdateringen har ATP hensat yderligere 0,2 mia. kr., svarende til godt 0,06 pct. af de garanterede ydelser. De foregående tre års opdateringer af levetiden medførte ekstra hensættelser på 0,9 mia. kr. (2010), 4,3 mia. kr. (2009) og 1,2 mia. kr. (2008)," skriver ATP.

Markedernes udvikling vil være afgærende for helårets resultat.

Uden forventninger

"Udviklingen i den europæiske gældskrise vil være en afgørende faktor for udviklingen på de finansielle markeder også det kommende halvår. Med meget lave nominelle renter i udgangspunktet og stor usikkerhed om de økonomiske udsigter byder den resterende del af året på et særdeles udfordrende investeringsmiljø. Det er ledelsens vurdering, at det fortsat er vigtigt at fastholde en væsentlig risikospredning i porteføljen for også at opnå et positivt resultat i den resterende del af året," står der i regnskabet.

ATP forvaltede ved udgangen af første halvår af 2011 469 mia. kr. for 4,7 mio. pensionsopsparere. ATP udbetalte pensioner på 5,5 mia. kr. og løbende pension til knap 813.000 pensionister i de første seks måneder af 2011.

Opdateret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også