ATP: Banker bliver mindre interessante som investeringer

De kommende krav til kapitalpolstring i banksektoren vil gøre bankerne mindre interessante som investeringsobjekter. Sådan lyder vurderingen fra ATP, der administrerer aktiver for 460 mia. kr.
RITZAU FINANS

"Kapitalkravene bliver stadig større, gearingseffekten bliver mindre, og afkastet bliver tilsvarende mindre. Dermed bliver banker som investering betragtet mindre interessant," siger ATP's administrerende direktør Lars Rohde.

Han anser det for sandsynligt, at de officielle krav til bankernes rene egenkapital bliver et to-cifret procenttal, hvortil kommer at de finansielle markeder sandsynligvis vil stille endnu skrappere krav.

De bedste banker vil ligge med en egenkapitalforrentning på 10-15 pct., forudser ATP, og dermed er den ambition, som Nordea-topchef Christian Clausen fremlagde for nylig om en forrentning på 15 pct., ikke totalt urealistisk i den danske pensionsgigants optik.

Ambitiøs målsætning

"Det kan godt være, at Nordea kan nå derop, men det er en ambitiøs målsætning," siger ATP's aktiechef Claus Wiinblad.

Men forrentningen på maksimalt 15 pct. skal altså ses i forhold til, at banksektoren for 10 år siden kunne levere en egenkapitalforrentning på op mod 20 pct., pointerer Wiinblad.

Generelt ser ATP svære tider forude for de mindre danske banker, der står over for at skulle finansiere store lån på de internationale kapitalmarkeder i de kommende år.

FIH Classic

ATP har ellers for nylig investeret i en bank, idet pensionsselskabet er blevet medejer af FIH Erhvervsbank. Den investering er foretaget ud fra et rent forretningsmæssigt synspunkt, understreger ATP-toppen og afviser blankt, at der skulle være tale om et særligt samfundssind, hvor ATP ønsker at sikre finansiering til det danske erhvervsliv. ATP har simpelthen vurderet, at FIH's balance kunne købes billigt.

"Vi forestiller os en FIH Classic med en balance på 20-25 mia. kr. og udlån til små og mellemstore danske virksomheder," siger Lars Rohde.

(Ritzau Finans)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også