Banker trækker EU ind i ATP-sag

Finansrådet vil nu have EU til at se på regeringens ATP-forslag. Fremlæg forslaget for Kommissionen, eller vi sender en klage, lyder det fra Finansrådet. (Opdateret 16.22)
Foto: DAGØ JAN
Foto: DAGØ JAN

Finansrådet truer nu regeringen med at hive EU ind i sagen om at øge ATPs magt.

Regeringen har ifølge Finansrådet pligt til at forelægge Kommissionen foreslaget til godkendelse. Det fremgår af et høringssvar, som Finansrådet har sendt til Pensionsstyrelsen.

Her skriver Finansrådet:

”I tilfælde af, at regeringen vælger at fremme lovforslaget uden forudgående anmeldelse til Kommissionen, ser Finansrådet ingen anden udvej end at klage til Kommissionen over indholdet af lovforslaget og i den forbindelse redegøre for Finansrådets statsstøtteretlige betænkeligheder”.

Uforenelig statstøtte

Spørgsmålet om statsstøtte er det centrale argument i Finansrådets kamp mod at give øget magt til ATP – en magt, der, hvis det står til regeringen, skal give ATP lov til at drive bank, så længe udlånet ikke overstiger en markedsandel på 5 pct.

Direktør i Finansrådet, Jørgen Horwitz, uddyber over for FinansWatch.

”Vi mener, at der i lovforslaget er tale om uforenelig statsstøtte, der vil resultere i en uacceptabel konkurrenceforvridning af markedet. På den baggrund mener vi, at regeringens forslag bør sendes til Kommissionen,” siger han og afviser samtidig, at der er tale om en trussel fra bankernes side.

Ingen trussel

”Der er ingen trussel i det. Jeg tror, alle har en interesse i, at der ikke foregår uforenelig statsstøtte, så hvis ikke regeringen ønsker at indbringe forslaget for Kommissionen, så vil vi gøre det. Vi synes, det er rimeligt at lade sagen trille videre i systemet," siger han.

Ifølge lektor i konkurrence- og statsstøtteret ved Københavns Universitet, Sune Troels Poulsen, har regeringen ikke ubetinget pligt til at forelægge Kommissionen forslaget. Han har ikke læst høringssvaret fra Finansrådet, men siger:

Ulovligt eller ej

”Der er ikke ubetinget pligt til at forelægge sager, men hvis man ikke er i tvivl om, hvorvidt der er et problem i forhold til statsstøtteret, mener jeg, det følger EU-praksis, at man spørger Kommissionen,” siger han til FinansWatch.

”Der er ikke noget i vejen for, at en virksomhed eller forening, der føler sig påvirket, klager til Kommissionen, og så er Kommissionen forpligtet til at undersøge, om der er kød på klagen,” siger han.

Hvis Kommissionen mener, der er ”kød på klagen”, kan de iværksætte en mere formel undersøgelse, og til syvende og sidst kan Kommissionen træffe en beslutning om, hvorvidt det er ulovligt eller ej.

Beskæftigelsesministeriet er ikke enig med Finansrådet i, at forslaget skal forelægges Kommissionen, oplyser ministeriet i en mail til FinansWatch.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også