AP Pension fusionerer med FSP

Veldrevne AP Pension vil fusionere med landets dyreste pensionskasse, Finanssektorens Pensionskasse. Invitation til flere bryllupper.
Foto: AP Pension
Foto: AP Pension
AF LENE ANDERSEN

AP Pension og Finanssektorens Pensionskasse (FSP) tager fredag morgen hul på de længe ventede giftermål i pensionssektoren. Og de gør det med en invitation til bunkebryllup blandt pensionskasserne. Lokkemaden er markante besparelser.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger bliver gevinsten solid for de 17.000 medlemmer af FSP, hvis de godkender fusionen på den kommende generalforsamling.

De gennemsnitlige omkostninger pr. medlem halveres, hvilket på få år ventes at give et to eller trecifret millionbeløb i merafkast på pensionerne.

Her er nøgletallene i det "nye" AP Pension 

Høje omkostninger

FSP er gang på gang blevet kritiseret for at have de højeste omkostninger pr. kunde blandt pensionskasserne, nemlig 2.822 kr.

»Vi ser en pensionssektor, hvor de øgede kapitalkrav, den benhårde konkurrence og krav om nyudvikling af produkter giver flere og flere fordele ved at gå mange sammen. Det har vi erkendt, og derfor besluttede bestyrelsen sidste år at afsøge markedet efter en partner,« siger adm. direktør i FSP Steen Jørgensen, der går ind i AP Pensions direktion.

Den kommer derved fremover til at bestå af Søren Dal Thomsen, Bo N. Rasmussen og Steen Jørgensen.

Alle medarbejdere skal ifølge forslaget flyttes med over i første omgang. Det giver en koncern med en formue på 77 mia. kr., 110.000 kunder og 245 ansatte. Medarbejdertallet skal nedbringes efter et godt et år.

Åbenlys gevinst

Adm. direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen lægger ikke skjul på, at han meget gerne ser flere fusioner:

»Vi håber, at andre pensionskasser vil se fordelen ved dette. Gevinsten er ikke bare åbenlys for FSP, men også for AP Pension, som får flere kunder og mere konkurrencekraft. I løbet af få år vil vi kunne reducere omkostningerne for vore nuværende kunder med 10 pct. Og bliver vi flere, kan gevinsten fremover blive endnu større,« siger Søren Dal Thomsen.

Han lægger stor vægt på, at der er tale om en ligeværdig fusion. AP Pension sluger ikke det langt mindre FSP i en slags bestandsoverdragelse.

FSP beholder i første omgang sin aftale med administrationsfællesskabet FORZA, men ventes fra 2015 at være fuldt integreret i AP's edb-systemer. FSP har været under skarp kritik blandt medlemmer for at skabe for ringe afkast og have for høje omkostninger.

Har presset på

En forening under ledelse af tidligere skatteminister Frode Sørensen har presset på for at få pensionskassen til at gå sammen med en kapitalstærk partner og har kritiseret flere af investeringerne.

»I længden overlever man kun med tilfredse kunder. Vi mener at have valgt rigtigt ud fra en vurdering af afkast, kundetilfredshed, omkostninger, nogenlunde homogene kundegrupper, produktsortiment og medlemsdemokrati. Det er afgørende for os, at kunderne fortsat har direkte indflydelse,« siger Steen Jørgensen.

Gevinsten ved fusionsplanerne er absolut størst for de ca. 4.000 FSP'er, som sparer op i gennemsnitsrente.

Parterne har beregnet, at en 45-årig kunde i FSP med en årlig indbetaling på 72.000 kr. og en formue på 1 mio. kr. i gennemsnitsrente vil opleve et fald i ÅOK, årlige omkostninger i kroner, fra 20.262 til 6.326 kr.

 

Her er nøgletallene i det "nye" AP Pension 

 

Pensionskasser tøver med udmeldinger i FSP-sag

BankPension: Ja til aktier og garantkapital, nej til obligationer

FSP: Vigtigt, at det gavnede medlemsbanker 

Avis: Tidligere næstformand i hård kritik af FSP's banklån

FSP: Medlemmerne kendte til bankinvesteringen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også