Professor: Cancerforsikring lukrerer på borgernes frygt

Dansk Sundhedssikring kommer slet ikke til at sende sine kunder til behandling i udlandet, spår professor i sundhedsøkonomi. Selskabet vedholder mulighed for udlandsbehandling. 
Professor i sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg, kalder Dansk Sundhedssikring Cancer Care Forsikring et "supersnedigt" kommercielt produkt. | Foto: Mads Nissen
Professor i sundhedsøkonomi, Jakob Kjellberg, kalder Dansk Sundhedssikring Cancer Care Forsikring et "supersnedigt" kommercielt produkt. | Foto: Mads Nissen

Hvis du formår at sælge et produkt, der i virkeligheden ikke er et behov for, så har du fingrene i en god forrentning. 

Sådan lyder budskabet fra Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved VIVE, og som sidder i Sundhedsstrukturkommissionen, om den cancerforsikring, Dansk Sundhedssikring har lanceret i januar. 

Her kan kunderne ifølge forsikringsselskabet for ”et lavt trecifret beløb” om året tilkøbe den såkaldte Cancer Care Forsikring, som tilbyder en tovholder, en second opinion på den tilbudte behandling og behandling i udlandet. 

Men Jakob Kjellberg mener slet ikke, der er behov for en sådan forsikring, da den kræftbehandling, man får i Danmark, ifølge ham, er blandt de allerbedste i verden. 

”Som kommercielt produkt er det supersnedigt, for der er en stor frygt for kræft hos borgerne, som man kan udnytte. Men det er jo ikke ulovligt at tjene penge på folks frygt,” siger han. 

FinansWatch har forsøgt at få et interview med adm. direktør i Dansk Sundhedssikring, Kent Jensen, som ikke har ønsket at stille op. I en skriftlig kommentar fra selskabet lyder det, at Cancer Care ikke skal ses som et alternativ til det offentlige, men et supplement. 

”Vores intention er at gøre det nemmere og tryggere at være kræftpatient i Danmark,” lyder det. 

Fodrer utryghed

FinansWatch har rakt ud til en række sundhedsordførere for at høre, hvordan man fra politisk side forholder sig til, at en privat forsikringsudbyder kommer med et indspil til cancerbehandlingen. Her undrer Moderaternes sundhedsordfører, Monika Rubin, sig over, at en sådan forsikring overhovedet dukker op. 

”Det gør de jo, fordi der er et marked for det – fordi folk føler sig utrygge,” lyder det fra ordføreren i en skriftlig kommentar. 

Årsagen hertil er ifølge Monika Rubin, at der har været ”nogle forfærdelige historier” på det seneste om for lange ventetider på kræftbehandling. Hun understreger, at dette til trods kan og bør danskerne føle sig trygge på kræftområdet – også uden en cancerforsikring. 

”Vi har nogle af de bedste behandlingsgarantier og patientrettigheder på kræftområdet i Danmark, og jeg tror ikke, at der er nogen sygdom, der har så stort politisk fokus som netop kræft,” lyder det fra Monika Rubin, som tilføjer:

”Derfor kan det undre mig, at forsikringsselskabet vælger at fodre folks utryghed ved at tilbyde en sådan forsikring.”

Spår ingen udlandsture

Et af elementerne i cancerforsikringen er, at forsikringsselskabet tilbyder dækning af udgifter til konsultation, medicin, rejse, ledsager og behandling i udlandet, hvis den anbefalede medicin, som bliver vurderet gavnlig for patienten ved en second opinion, ikke er godkendt til brug i Danmark.

Ifølge Kent Jensen vil behandlinger i udlandet kun ske ”i de forholdsvis få tilfælde, hvor behandlingsmulighederne er udtømt i Danmark”.

”Såfremt Dansk Sundhedssikrings tilknyttede læger vurderer, at patienten bør behandles med medicin, der ikke er godkendt i Danmark, kan patienten blive behandlet i udlandet, men alene med behandlingsmetoder, der er godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) eller det amerikanske lægemiddelagentur (FDA). Cancer Care dækker således kun de velprøvede og anerkendte behandlinger, og det er blot i få tilfælde, at der vil være behov for at sende patienten til udlandet,” lyder det i en skriftlig kommentar. 

Her tror Jakob Kjellberg dog ikke, at det nogensinde vil blive aktuelt, at Dansk Sundhedssikrings kunder vil blive sendt til behandling i udlandet. 

”Dansk Sundhedssikring kommer ikke til at sende nogen til udlandet. Det offentlige tilbyder allerede at sende borgere til udlandet, hvis der findes nogen meningsfuld behandling,” siger han.

Han tilføjer, at det offentlige sundhedssystem herhjemme også tilbyder eksperimentel behandling – også med nogle helt andre evidenskrav, end man normalt kræver. 

Fra Dansk Sundhedssikrings side anerkender man, at man kan søge om at komme til udlandet til behandling for det offentliges regning, men peger på, at det kan tage tid at få den godkendelse, som er dyrebar for kræftpatienten. Her kan selskabet få processen til at gå hurtigere og dække udgifterne, har det tidligere oplyst til FinansWatch. 

Ekstra koordinator unødvendig

Et andet element i cancerforsikringen er, at selskabet tilbyder en tovholder, der med ”med sin sundhedsfaglige og servicemindede ekspertise” hjælper kunden med at holde styr på hele processen om kræftforløbet, som Kent Jensen tidligere har forklaret. 

FinansWatch har bedt Dansk Sundhedssikring uddybe, hvem tovholderne er, eller hvad der gør dem kvalificerede til at kunne holde styr på en borgers kræftforløb. Her skriver selskabet, at man forsøger at gøre det ”nemmere og tryggere at være kræftpatient i Danmark” ved at stille en sundhedsfaglig tovholder til rådighed for den enkelte, men undlader at præcisere funktionen yderligere. 

Det er Jakob Kjellberg dog lodret uenig i. Han ser ikke forsikringen gøre andet end at skabe utryghed, hvilket han kalder ”smart” rent kommercielt. 

”Kræftpatienter bliver jo taget enormt godt hånd om i det danske system. Jeg synes, det ville have været fint, hvis man havde sagt, at forsikringen var til folk med flere kroniske sygdomme. Der er der, hvor du har en udfordring,” siger han og fortsætter:

”Men fejler du én ting i det danske system – i dette tilfælde kræft – så bliver du simpelthen kørt på guldkaret gennem systemet. Og det er selvfølgelig ikke for at sige, at det ikke kan være hårdt at have kræft. Men det fjerner du altså ikke ved, at der kommer en ekstra koordinator på.”

Er det ikke meget sympatisk, at der er et forsikringsselskab, der tænker, at man måske kan gøre det lidt bedre for kræftpatienterne?

”Jeg tror ikke, det er det, der er gået gennem hovedet på Dansk Sundhedssikring, da de brainstormede på, hvad man skulle sælge her. Man sælger noget baseret på troen på, at du har brug for et eller andet, som du ikke har brug for. Og det er ikke ulovligt at tjene penge i det her land. Hvis folk vil købe det, så vil de jo købe det. Men det er meget vanskeligt at forestille sig, at det er et produkt, vi har brug for.”

Vil ikke påvirke sundhedssystem

FinansWatch har tidligere talt med Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension, der har Dansk Sundhedssikring i folden. Han fortæller, at såfremt forsikringen bliver meget populær, kan det være et tegn på, at sundhedssystemet bør se indad. 

”Hvis der virkelig er noget eksperimentelt derude, der er stor efterspørgsel efter via en sådan forsikring, så er det jo fordi, at hegnspælen nok er sat et forkert sted i det offentlige,” lød det fra direktøren. 

Jakob Kjellberg ser derimod ikke nogen risiko for, at cancerforsikringer kommer til at ændre ved det offentlige sundhedssystem, fortæller han. 

Dansk Sundhedssikring forsikrer i dag 580.000 danskere, der primært kommer fra de 15.000 virksomheder og andre organisationer, der er kunder hos selskabet. 22. januar lød meldingen fra Kent Jensen, at 200.000 af Dansk Sundhedssikrings kunder har købt Cancer Care Forsikring.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også