Tryg ser bekymrende udvikling: Flere søger psykologhjælp under corona

Flere kunder hos Tryg har brug for psykologihjælp i forbindelse med angst og depression.
Tryg oplever flere og flere kunder, som har brug for psykologhjælp. | Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet, Philip Davali
Tryg oplever flere og flere kunder, som har brug for psykologhjælp. | Foto: Philip Davali/Ekstra Bladet, Philip Davali
AF RITZAU FINANS

Forsikringskoncernen Tryg oplever et fortsat stigende antal henvendelser om angst og depression samt en tendens til længere behandlingsforløb under coronapandemien. Det får nu Danmarks største forsikringsselskab til at slå alarm over udviklingen.

Allerede i efteråret begyndte de første advarselslamper at blinke, når Tryg kiggede på tallene for psykologhjælp på sundhedsforsikringen. Og coronasituationen begynder at tære så meget på danskerne, at der nu er grund til bekymring, advarer selskabet.

Udvikling fortsat ind i 2021

"Når vi kigger på antallet af henvendelser vedrørende psykologhjælp på vores sundhedsforsikring i andet halvår 2020, så ligger vi på nogle områder væsentligt højere end i samme periode 2019 – en tendens, der fortsætter i de første måneder af 2021. Og her lader pandemien til at være en medvirkende årsag til de mentale udfordringer," siger Benn Duus, som er cheflæge i Tryg.

Social isolation, faren for at miste sit job, manglende kontrol over situationen, frygten for at blive syg, børnepasning under hjemmearbejde og uvisheden omkring, hvornår det hele bliver "normalt" igen. Det er nogen af de bekymringer, som coronakrisen har medvirket til - og har udfordret danskerne mentalt på en måde, som de aldrig har prøvet før.

Hos Tryg steg antallet af sager om angst og depression med henholdsvis cirka 20 pct. og knap 15 pct. i andet halvår 2020 i forhold til samme periode 2019. Også i de første måneder i år steg antallet af sager om angst og depression i forhold til samme tidspunkt sidste år. I mange tilfælde var corona dråben, der fik bægeret til at flyde over.

"Alle er påvirkede af situationen. Men hos nogle mennesker, særligt dem, der er prædisponerede for psykiske lidelser, slår udfordringerne igennem og manifesterer sig oftere, for eksempel som angst og depression. De største udfordringer under corona ser vi hos enlige, men faktisk også i husstande, hvor mange personer lever under samme tag," forklarer Lars Paludan-Müller, psykolog og direktør for psykisk sundhed i Prescriba, der sørger for, at Trygs sundhedsforsikringskunder kommer videre til den rette psykolog.

Længere behandlingsforløb

Tryg kan også konstatere, at det gennemsnitlige behandlingsforløb er blevet længere under corona. Det vil sige at patienten har behov for flere konsultationer for at komme på ret køl igen – en tendens, som fortsætter i år, hvor landet igen har været lukket ned i lang periode.

"De fleste mennesker vil kunne holde ud i en periode, men over tid bliver det sværere, hvis problemerne fortsætter og man ikke får hjælp til at takle dem. Den seneste nedlukning har varet siden december, og formentlig tærer situationen nu så meget på danskerne, at dem, der lider allermest og er mest sårbare, ikke længere kan udskyde behovet for psykologhjælp. Derfor ser vi også antallet af henvendelser til Tryg stige i de første måneder af 2021 trods nedlukningen, og mange er desværre svært ramte," siger Lars Paludan-Müller.

Under den store nedlukning i foråret 2020 startede antallet af henvendelser til Tryg om psykologhjælp med at falde markant - formentlig forårsaget af myndighedernes anbefaling og kundernes ønske om at begrænse samværet med andre mennesker - men det billede ændrede sig senere på året, i takt med at de mentale udfordringer hos hobede sig om hos flere.

Har skubbet problemer foran sig

"Ligesom vi så det sidste forår har den seneste nedlukning sandsynligvis skubbet flere mentale helbredsproblemer foran sig, som venter på at blive indløst. Det er svært at sige, hvor mange det drejer sig om, men et forsigtigt bud kunne være en stigning på 10-15 pct. flere sager i den kommende tid i takt med, at landet åbner mere op," udtaler Benn Duus fra Tryg.

I selskabet følger man udviklingen tæt og råder til, at personer, som oplever symptomer, taler med deres nærmeste om udfordringerne og tager kontakt til deres læge for en henvisning til psykolog, hvis det ikke er tilstrækkeligt.

"Det er vigtigt, at problemerne gribes i opløbet, så de ikke udvikler sig til svær sygdom, som tager længere tid at behandle. Hjælpen er derude, og man skal ikke tøve med at række ud efter den," slutter Benn Duus.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også