FinansWatch

Analytikere venter flot forsikringsdrift fra Topdanmark

Analytikere venter positiv udvikling på forsikringsdriften, når Topdanmark fredag kommer med regnskab for sidste del af 2020.

Foto: Topdanmark/PR

Når regnskabet for fjerde kvartal 2020 fra Topdanmark offentliggøres fredag middag, ventes det at vise en positiv udvikling på selve forsikringsdriften, mens bundlinjen, overskuddet før skat, ventes at blive dårligere. Det skyldes primært et lavere overskud på investeringerne end i samme periode i 2019. Det samme billede gør sig gældende for hele året.

Det viser estimater indsamlet af Topdanmark selv fra 13 analytikere op til regnskabet.

Analytikerne venter konkret, at det forsikringstekniske resultat, der viser resultatet af forsikringsforretningen (præmieindtægter fratrukket erstatningsudgifter og driftsomkostninger), i kvartalet vil stige til 301 mio. kr. mod 275 mio. kr. i fjerde kvartal 2019. Combined ratio, der sætter erstatningsudgifterne i forhold til præmieindtægterne - og derfor helst skal være lavt, viser naturligvis også det billede. For kvartalet ventes det at falde 90,5, mens overskuddet før skat ventes at falde til 507 mio. kr. fra 592 mio. kr.

Der ventes stigende præmieindtægter grundet vækst fra aftalen med Nordea, der erstatter en tidligere aftale med Danske Bank. Den ventes i år at kompensere fuldt ud. Dertil kommer, at forsikringskoncernen har hævet præmierne for syge- og ulykkesforsikringer samt husforsikringer. Det vurderer analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen.

Han venter en vækst i præmieindtægterne på 3,3 pct. En spids højere end medianestimatet fra analytikerne på kap 3,2 pct.

Med til det bedre resultat af forsikringsdriften ventes også forsat positive corona-effekter - færre rejserelaterede skader grundet rejserestriktioner samt færre tyverier, da folk er mere hjemme end normalt.

"Jeg venter cirka 40 mio. kr. i positive effekter fra corona for kvartalet og knap 100 mio. kr. for hele året," oplyser Mikkel Emil Jensen.

Dertil kommer også ifølge ham en positiv effekt fra færre vejrligs skader.

Lidt højere omkostninger drevet af omkostninger til digitalisering og automatisering reducerer, men fjerner ikke den positive effekt fra de positive faktorer, pointerer han.

Samlet set ventes forsikringsdriften således at vise fremgang både på kvartals- og årsbasis.

Investering trækker bundlinje ned

At fremgangen ikke boner ud på bundlinjen, skyldes investeringsafkastet, der godt nok ventes positivt men ikke på niveau med samme kvartal i 2019.

Analytikerne venter et investeringsresultat på 141 mio. kr. mod 212 mio. kr. i fjerde kvartal 2019.

Posten er dog svingende og generelt uden for Topdanmarks kontrol. Til illustration af dette kan man se på underskuddet i fjerde kvartal 2018, der var på 155 mio. kr. I første kvartal i 2020 var der et underskud på denne post på 448 mio. kr.

Samlet for hele året ventes et underskud på 153 mio. kr. mod et overskud på 64 mio. kr. i 2019.

Forventninger ventes fastholdt

Topdanmark løftede tradition tro i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal lidt af sløret for forventningerne til indeværende år.

Forsikringskoncernen venter en præmievækst på over 3 pct. og en combined ratio på 90 eksklusive afløbsgevinster, og Mikkel Emil Jensen venter, det munder ud i en forventninger om en såkaldt resultatmæssig prognose på 950-1050 mio. kr.

"I 2021 vil der fortsat være udfordringer var skadesudviklingen på enkelte produktgrupper, ligesom en nyt it-system til Liv-delen vil belaste, men generelt er der udsigt til også et godt 2021 på forsikringsdelen," skønner analytikeren.

Udbytte

Topdanmark har holdt 8,50 kr. i udbytte tilbage på Finanstilsynets henstilling sidste år. Selskabet agter dog fortsat at udlodde det.

Sydbank venter, der er 15 kr. på vej til investorerne i år, hvis ikke Topdanmark fortsat vælger at følge Finanstilsynets henstilling om ikke at udlodde udbytte.

"Jeg mener dog, at Topdanmark har gode argumenter for at udlodde," siger han og peger på en høj solvens og en stærk håndtering af corona."

En endelig afgørelse udbyttet fra 2019 ventes på generalforsamlingen 25. marts i år.

Mere fra FinansWatch

Pimco-boss: Ikke sikkert inflationen kommer

Investeringschef hos den globale kapitalforvalter Pimco mener, at investorerne handler på en fejlagtig bekymring for, at forbrugerpriserne vil stige, for det er langtfra sikkert, at inflationen vil gå op.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs