Investor ryster på hovedet før "bolchebutiks" børsnotering: Det er helt sort

Værdisætningen er som taget ud af fantasien, og man har ikke forholdt sig til selskabet og indtjeningen bag i Nord Investments børsnotering, lyder det fra tidligere iværksætter og nu ventureinvestor Nicolai Frisch. Nord Investments er uenig i såvel udregning som sammenligning.
Foto: Nord Investments / PR
Foto: Nord Investments / PR
AF FREDERIK JENSEN OG JEPPE HOLM

Der er groft sagt ingen sammenhæng mellem forretningen i Nord Investments og prisen på den, siger investor Nicolai Frisch op til fintech-selskabets børsnotering.

"Lige nu kan alt sælges. Man tager en Mickey Mouse-valuation og siger, at fordi noget er solgt dyrt, så kan noget andet også. Man forholder sig ikke til selskabet bagved," siger han.

Nicolai Frisch har været børsprospektet igennem, og det giver ikke mening, er konklusionen.

"Jeg kan ikke se, at deres forretningsmodel hænger sammen," siger han.

Regnestykket er som følger:

Nord Investments regner med 1,2 mia. kr. under forvaltning ved noteringsdagen 21/05. Det beløb ventes ifølge Nord at stige til 4,8-5,8 mia. kr. i 2023. Frisch tager udgangspunkt i ca. 5 mia. kr. i AUM. Nord oplyser i sit prospekt, at man kunden betaler 0,258-0,408 pct. inkl. moms i rådgivnings- og overvågningsgebyr.

Nicolai Frisch vurderer, at der en indtjeningsmarginal på 0,2-0,25 pct. til Nord Investments.

"Efter tre år giver det en omsætning til Nord Investments på 10 mio. kr. Resten går til betaling af Saxo Bank og ETF-udbydere. Best case har de altså en omsætning på 10 mio. kr. til at betale løn, marketingomkostninger, husleje og så videre - og det er om tre år. Det er en bolchebutik. Det kan ikke løbe rundt," siger Nicolai Frisch.

Nicolai Frisch har selv stiftet og solgt flere selskaber, hvoraf Dinero og Ageras måske er de mest kendte. Han stod også i spidsen for at børsnotere Euroinvestor.com tilbage i nullerne. I dag er han ventureinvestor, og i øvrigt også investor i Nordnet.

Adm. direktør og stifter af Nord Investmens, Anders Hartmann, er uenig i udregningen. Gennemsnitligt får man 0,38 pct. inkl. moms i rådgivergebyr, og dertil 0,07 pct. for videre formidling af ordrer.

"Forudsætningen for beregningen af de 10 mio. kr. i omsætning er forkert, som det også fremgår herover. Vi forventer en omsætning i niveauet 14,3-17,4 mio i 2023 og det er om ca. 2,5 år," skriver Anders Hartmann i en mail til FinansWatch,.

Derudover mener han, at valideringen af prisen fra ejerkredsen, herunder Finstart Nordic ejet af norske Sparebank og en række private investorer, er den bedste man kan få.

Kræver 50 år at omsætte for prisen på en kunde

Med Nords knap 4000 kunder og knap 1,2 mia. kr. under forvaltning, svarer det til 300.000 kr. i opsparede midler pr. kunde. Det er et fint niveau, siger Frisch med henvisning til, at handelsplatformen Nordnet har ca. 330.000 kr. på denne post.

"Men du kommer ikke til at se, at der lige pludselig er en mio. kr. under forvaltning (pr. kunde, red.)," siger han.

Nord Investments går på børsen til en pris på 200 mio. kr., hvis alle warrants udnyttes.

Marginen på kunden er så de 0,2-0,25 pct.

"Hvis vi er gavmilde, så siger vi, Nord Investments omsætter for 1000 kr. pr. kunde. Men hvis selskabet koster 200 mio. kr., så betaler en investor 50.000 kr. pr. kunde. Det tager 50 år, før man bare har omsat for det, investoren betaler for kunden lige nu. Det er helt sort," siger han.

I Nord mener man, det er galt at sammenligne kundeantallet og kursen på noteringsdagen. I stedet bør man tage forventningerne til fremtiden med.

"Det forhold, at Nord er en virksomhed i høj vækst skal naturligvis prises ind. Hvis man lidt simpelt tager selskabets værdiansættelse på noteringsdagen og holder den op imod antallet af forventede kunder i 2023, så betaler en investor ca. 13.000 kr pr kunde," skriver Anders Hartmann.

Nicolai Frisch er selv investor i Nordnet, og her betaler en investor 17 gange overskuddet pr. kunde.

"Men Nordnet skal levere en bundlinje, før investorerne er interesserede. Og man tjener langt mere på dem, fordi man både har kurtage og kickbacks fra investeringsforeninger. Jeg kan ikke forstå, at man som investor er villig til at betale så meget for en robotrådgiver i forhold til, hvad man kan købe sig ind i hos en etableret spiller med et stærkere forretningsgrundlag," siger Nicolai Frisch.

Anders Hartmann mener ikke, at man kan sammenligne Nord med handelsplatforme og lægger vægt på, at Nordnet med sin oprindelse i 1996 har væsentligt flere år på bagen end Nord.

"Vi er på et langt tidligere stadie og går nu på Nasdaq for at rejse kapital til fortsat vækst og udvikling af selskabet. Hvis Nikolaj Frisch er mere til at investere i etablerede virksomheder, der allerede genererer bundlinje, så skal han da bare gøre det, men det har jo ikke noget med Nords case at gøre. Uden at vide det, så vil jeg tro, at der i Nordnets tidligere dage (ligesom det forholder sig med alle mulige andre succesfulde vækstvirksomheder) er investeret hundredevis af millioner i udvikling af platform og vækst," skriver Hartmann.

Frisch fremhæver amerikanske E-trade, hvor 5,2 mio. kunder blev handlet til en gennemsnitlig pris på godt 16.000 kr. for et års tid siden, da Morgan Stanley var på opkøb. Kort inden blev der betalt lidt mindre, da Ameritrades 12 mio. kunder blev overtaget af Charles Schwab. I det nordiske bliver Nordnet med 1,4 mio. kunder ved udgangen af marts, aktuelt handlet til en pris på lidt over 20.000 kr. pr. kunde.

Nord fremhæver selv et britisk pensionsselskab, Pensionbee, der i april blev noteret til stort set samme multipel af kapital under forvaltning, som Nord står til.

Unger i slikbutikken

Nicolai Frisch mener som sådan godt, at der kan stampes en forretning på benene på sigt. Af positive ting er der trods alt lige over 1 mia. kr. under forvaltning i Nord Investments.

Prisen er bare alt for høj.

Han mener - på en god dag - Nord Investments kunne koste omkring 60 mio. kr., eller godt og vel en tredjedel af udbudskursen.

"Man skal huske på, at traditionelle forvaltere tjener mere pr. kunder og har en større margin. Så jeg vil gerne give Nord Investments lidt for den teknologiske platform, men jeg ville aldrig investere til en pris på 200 mio. kr.," siger Nicolai Frisch.

Frisch er heller ikke videre imponeret over væksten.

"De har haft et blue ocean marked (uden konkurrenter, red.). Der har været negative renter, og folk er vilde med aktier. Det har været som at sende unger ind i en slikbutik. Det har de så hentet 1 mia. kr. på. Det er nada i forhold til, at Nordnet har hentet 30 mia. kr. ned i deres fonde og 100.000 kunder i Danmark alene. Det er så skævt," siger han.

Derudover fremhæver han, at Danske Banks June har over 2 mia. kr. under forvaltning, AUM, og en mere konservativ tilgang til markedsføring.

"Igen forstår vi ikke sammenligningen med Nordnet. Det er korrekt, at vi har oplevet et ekstra boost pga negative renter, og at robotrådgivere er med til at demokratisere investeringsmarkedet og åbne det op for mange nye investorer. Med 1 mia kr. under forvaltning indtager vi en andenplads på AUM lige efter Danske Banks June som har ca. 2,5 mia. kr. Det er vel og mærke Danamrks største bank med flere millioner eksisterende kunder. De andre bankers robotrådgivere (Nora fra Nordea, Sparindex fra Sparinvest, Darwin fra Bankinvest) er vi allerede stukket af fra på AUM med vores uafhængige rådgivning og enkle tilgang. Samtidig er vi eneste robotrådgiver som bl.a. tilbyder oprettelse af pension og flytning af klatpensioner og dermed nr. 1 på teknologi og features. Det, mener jeg sagtens, vi kan være bekendt."

 

Nord Investments ubekymret om konkurrence: Kig på Trustpilot 

Nord Investments vil indløse hidtil uforløst potentiale i børsnotering og stikke af mod månen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også