Finanstilsynet efterspørger gode råd til at være på forkant med potentiel revolution

For første gang nogensinde afholder Finanstilsynet en fintech-konference, hvor man efterspørger gode råd til at håndtere teknologien i fremtiden. "Der er stadig nogle regulatorer, der får kuldegysninger, når de hører om bitcoins," siger kontorchef.
Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Finanstilsynet vil have hjælp til at finde ud af, hvor myndigheden skal stille sig i reguleringen af ny finansiel teknologi. Derfor indbyder myndigheden med en ny fintech-konference til, at aktører i branchen kan byde ind med deres forslag.

Det gælder også i forhold til, hvorvidt der skal ændres på lovgivningen, forklarer Tobias Thygesen, kontorchef for Fintech, Betalingstjenester og Governance i tilsynet.

"I udgangspunktet er regulering teknologineutral, men den er skrevet med udgangspunkt i gældende forretningsmodeller," siger Tobias Thygesen.

Han nævner teknologien machine learning som eksempel, der i dag kan varetage roller, man historisk havde andre medarbejdere til, herunder vurderingen af fast ejendom. Til at hjælpe de finansielle virksomheder udgav Finanstilsynet for nyligt et såkaldt god praksis papir, der giver en række retningslinjer.

"Så det handler også om at finde ud af, hvilke muligheder der er, for der kan være store gevinster i teknologien," siger Tobias Thygesen.

Finanstilsynet håber på at ramme omkring 500 deltagere til konferencen den fjerde december.

Skitsere tilsynets position

Det er første gang, tilsynet afholder en fintechkonference. Men der blev for nylig afholdt et åbent eftermiddagsmøde om hvidvask, og hvordan ny teknologi kan køres ind.

Tilbage i 2017 blev fintech-enheden, som Tobias Thygesen sidder i, etableret med formålet om at forbedre forståelse og vejledning. Han forklarer, at de forslag, man beder om, og som kan indgives indtil februar, skal hjælpe med netop dette.

"Vi vil gerne skitsere, hvor vi står som tilsyn, men det er også for, at vi får input til, hvordan det ser ud i de virksomheder, der er i fronten af den nye teknologi. Vi forsøger at følge med og lære, hvilke risici de ser, og hvordan vi skal forholde os," siger han.

Det vil også være i forhold til, hvorvidt der skal ny lovgivning eller regulering til for at skubbe til udviklingen. 

"Vi vil gerne understøtte, at man får brugt teknologien på en god måde, hvor det giver mening. Det har vi en generel opfattelse af, at de andre aktører er glade for," siger han.

"Formålet er at skabe dialog. Ikke sige at man skal gøre det på lige præcis den ene eller anden måde." 

Svær balancegang

De finansielle institutter og de mange fintech-iværksættere står dog i en svær position på flere punkter. Lovgivningen kan måske opfattes som en kende bedaget. Men det kan også være svært for Finanstilsynet at finde ud af, lige præcis hvilket snit der skal lægges i implementeringen.

"Det er en svær balancegang, når man skal regulere innovation. For hvis du bliver alt for konkret, dræber du nytænkning," siger han.

Til den nyligt overståede konference om hvidvask og teknologi lød et af spørgsmålene, hvordan man skal lave kundekendskabsprocedure, som basalt set handler om, at virksomheden skal kende sin kunde.

"Hvis vi først siger, man skal have pas og sygesikring, så er det det, man går efter, og der vil aldrig blive fundet en smart løsning på det," siger Tobias Thygesen.

Ikke mange drømmer om regulering

Derudover er der en udfordring i forhold til mængden og hastigheden af reguleringen. Mens Finanstilsynet som regulator skal fastsætte krav til virksomheder, efterspørger mange af branchens aktører ofte friere rammer at agere i.

"Det er en problemstilling, der går igen på mange områder. Generelt er der ikke så mange finansielle virksomheder, der drømmer om at blive reguleret. Men vores mål er, at vi gerne vil bidrage til at understøtte udviklingen, så man får brugt teknologien, hvor det giver mening. Men det skal ikke føre til risici, vi ikke er opmærksomme på," siger Tobias Thygesen.

Bitcoins og kuldegysninger

Foruden konferencen er der offentliggjort et 15 siders langt oplæg. Her rejses forskellige spørgsmål, hvor et af dem handler om, hvordan finansielle institutioner skal stille sig i forhold til kryptovaluta og blockchain.

Tidligere har tilsynets top advaret mod de såkaldte ICO'er, der er at sidestille med en børsnotering, dog uden regulatoriske krav. Flere selskaber har også snydt investorer på dette område.

"Blockchainteknologien i sig selv kan bruges til mange ting. Vi vil gerne høre, hvad andre har af erfaringer, og hvad vi skal være opmærksomme på. Hvis det kan – som nogen mener – revolutionere måden, man driver finansiel virksomhed på, hvad skal der så til, og hvordan skal det gribes an," lyder det fra Tobias Thygesen.

Og så er der blockchains måske mest kendte eksponent, bitcoin, der for mange endnu karakteriseres ved at være noget, kriminelle bruger, eller noget, højrisikospekulanter kigger på.

"Markedet er modnet, og teknologien har udviklet sig meget, men der er stadig nogle regulatorer, der får kuldegysninger, når de hører om bitcoins. Der er andet i teknologien end det, men vi skal finde en måde, hvor det bliver tryggere at bruge for almindelige mennesker," siger Tobias Thygesen.

Finanstilsynet kastede redningskrans – men om 18 måneder er der ingen kære mor 

Fintech-direktør frygter bebudet liberalisering af betalingsmarkedet bliver amputeret før det kan gå 

Nye betalingsstandarder er trådt i kraft 

Banker lægger regelbyrde over på kunderne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også