Nationalbanken om lave renter: Ikke centralbankernes skyld

Ny chef for økonomi og pengepolitik i Nationalbanken siger i interview med Børsen, at det ikke er centralbankernes lempelige pengepolitik efter finanskrisen, der er årsagen til de lave renter.
AF RITZAU FINANS

De laver renter kan vare ved længe endnu, lyder vurderingen fra Nationalbanken. Den mener ikke, at centralbankernes indsats med en lempelige pengepolitik efter finanskrisen er årsagen til de lave renter.

Det skriver dagbladet Børsen.

Forklaringen på rentefaldet er blandt andet højere opsparing på verdensplan, lyder det fra Nationalbanken. Centralbankernes ekstraordinære pengepolitik og store opkøbsprogrammer efter finanskrisen er derfor ikke årsagen til, at renten på både dansk statsgæld og variabelt forrentede boliglån i dag er under 0 pct.

"Jeg vil gerne understrege, at det ikke er centralbankernes lempelse af pengepolitikken, der har skabt det store fald i den naturlige realrente. Det er rigtig vigtigt at pointere," siger Signe Krogstrup, der er ny vicedirektør og chef for økonomi og pengepolitik i Nationalbanken, til Børsen.

Den lave rente har været undervejs siden 1990'erne, lyder konklusionen fra Nationalbankens analyse, der blev udgivet den 27. juni. Af den fremgår det, at den naturlige realrente i Danmark er faldet med 4 pct.point siden 1996, og at den de seneste ti år har været negativ.

Signe Krogstrup vil ikke spå om renterne, men forklarer til Børsen, at de faktorer, der driver den naturlige rente, peger på, at renten muligvis "forbliver lav et godt stykke tid" trods stor usikkerhed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også