Finansrådet: Krisen havde flere skurke

Cheføkonom i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk, er ikke så overrasket over den rapport, der i går konkluderede, at den finansielle krise kunne være undgået. Han hæfter sig dog ved, at der bliver udpeget flere skurke.

I går konkluderede The Financial Crisis Inquiry Commission i den rapport, der har skulle redegøre for årsagerne til finanskrisen, at krisen kunne have været undgået, hvis blandt andet politikere og banker, havde reageret på de alarmklokker, der ifølge kommissionen ringede.

Finansrådets cheføkonom, Niels Storm Stenbæk, hæfter sig ved, at rapporten udpeger flere skurke og faktorer, der kan tilskrives krisens udbrud.

”Jeg hæfter mig ved, at man ikke udpeger en skurk, men at der er mange faktorer, der har spillet ind,” siger han til FinansWatch.

Flere har bragt brænde til bålet

”Det er for eksempel dårlig regulering. Det er problemer med corporate governance i bankerne, det er for stor optimisme, for store udlån, en lemfældig rentepolitik og så har der været nogle politikere, der ikke helt har kunnet gennemskue kompleksiteten i det finansielle system. Alt det har været med til, at bære brænde til bålet,” siger Niels Stom Stenbæk.

Han mener ikke, at rapporten, som har været undervejs siden 2006, byder på overraskende konklusioner. Alligevel mener han, at rapporten giver stof til eftertanke.

”Det er en lejlighed til at stoppe op og kigge sig i spejlet og spørge: Hvad har vi lært, og hvad kan vi gøre fremover? Det gælder både banker, tilsynsmyndigheder, erhvervslivet og politikere,” sige han.

Konsekvenser usikre

Rapporten nævner konkrete personer, bl.a. tidligere præsident George W. Bush, nuværende Federal Reserve-chef, Ben Bernanke, og hans forgænger Alan Greenspan, men hvilke konsekvenser rapporten kommer til at få, er endnu for tidligt at siger, mener cheføkonomen og henviser til, at der i USA er uenighed blandt demokrater og republikanere om, hvordan rapportens konklusioner skal tolkes.

Rapporten, der er på næsten 600 sider, bygger på afhøringer af mere end 700 vidner siden efteråret 2009. Rapporten kan hentes fra kommissionens hjemmeside.

Rapport: Den finansielle krise kunne være undgået

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også