Amerikansk centralbank hæver renten med 25 basispoint

Inflationen skal tilbage på 2,0 pct., udtaler den amerikanske centralbank i forbindelse med renteløft. 
Chef for den amerikanske centralbank, Jerome Powell. | Foto: Kevin Dietsch
Chef for den amerikanske centralbank, Jerome Powell. | Foto: Kevin Dietsch
AF MARKETWIRE

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag hævet sine toneangivende rente, fed funds-renten, med 0,25 pct.point til intervallet 4,50-4,75 pct.

Samtidig fastholdes planerne for reduktionen af centralbankens balance med 95 mia. dollar hver måned.

Det fremgår af en meddelelse fra centralbanken efter dens to dages rentemøde tirsdag og onsdag.

”Komiteen forventer, at løbende forhøjelser af målintervallet vil være passende for at opnå en pengepolitik, der er tilstrækkelig restriktiv til at bringe inflationen tilbage til 2,0 pct. over tid,” hedder det.

Det var helt som ventet, da 84 ud af 88 adspurgte økonomer ifølge Bloomberg News netop havde forudset et renteløft på 0,25 pct.point, mens blot to havde regnet med en uændret rente, og ligeledes to havde spået et større løft på 50 basispunkter.

Handelen med rentefutures indikerede kort før rentemeldingen desuden, at markedet havde ventet et renteløft på 25 basispoint, med 100 pct. sandsynlighed.

Onsdagens renteløft er den ottende forhøjelse fra Federal Reserves side i denne stramningscyklus, da banken sidste år løftede sin rente syv gange med samlet 425 basispoint.

Stramningscyklussen, den første siden december 2018, blev indledt i marts 2022 med et løft på 0,25 pct.point.

Det blev fulgt op af en forhøjelse i maj på 50 basispunkter, inden Federal Reserve på fire møder i træk, i juni, juli, september og november, gik op i det helt store gear med løft på 0,75 pct.point hver gang.

I december skiftede banken derefter ned igen til en forhøjelse på 50 basispoint.

Forhøjelsen i maj sidste år på 0,50 pct.point var det største løft siden 2000, mens junibevægelsen på 0,75 pct.point ikke var set i samme omfang siden 1994.

Chefgruppen i centralbanken bekræftede onsdag også, at balancen fortsat skal reduceres med op til 95 mia. dollar hver måned. Reduktionen sker med 60 mia. dollar i beholdningen af statsobligationer og med 35 mia. dollar i beholdningen af realkreditobligationer hver måned.

”Derudover vil komiteen fortsætte med at reducere sine beholdninger af statslige værdipapirer og realkreditobligationer som beskrevet i dets tidligere annoncerede planer.”

Reduktionen blev sat i gang via en tremåneders indfasningsperiode, der startede i juni sidste år med 47,5 mia. dollar om måneden.

Onsdagens rentebeslutning blev vedtaget uden dissens i centralbankens renteudvalg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også