Fed-chef: Mål om prisstabilitet kan kræve upopulære træk

Det kræver omfattende handling og nogle gange upopulære beslutninger at få bugt med høj inflation, siger Jerome Powell. 
Foto: Claudio Bresciani/AFP / TT NEWS AGENCY
Foto: Claudio Bresciani/AFP / TT NEWS AGENCY
Af Marketwire

At få bugt med en så høj inflation, som store dele af verden har været trykket af gennem store dele af sidste år, kræver omfattende handling og nogle gange også upopulære beslutninger i hvert fald på kort sigt.

Sådan lyder det i de indledende bemærkninger fra Jerome Powell, der er chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i forbindelse med et symposium hos svenske Riksbanken i anledning af den mangeårige svenske centralbankchefs, Stefan Ingves’, afgang fra posten.

Det skyldes nødvendigheden for mange og store renteforhøjelser for at få økonomien ned i gear, der rammer både arbejdsmarkedet og skaber langt højere finansieringsomkostninger.

Og netop derfor er det afgørende, at Federal Reserve kan arbejde inden for sit mandat uden direkte politisk påvirkning, lyder det fra centralbankchefen.

”Fraværet af direkte politisk kontrol over vores beslutninger tillader os at tage disse nødvendige skridt uden at skulle tænke over kortsigtede politiske faktorer,” siger Jerome Powell.

Men Federal Reserve skal også løbende gøre sig fortjent til den politiske uafhængighed. Det sker ved at holde sig meget stramt til det givne mandat, lyder det fra den amerikanske centralbankchef.

”Federal Reserve skal fortsætte med at gøre sig fortjent til den uafhængighed ved at sikre job- og prisstabilitet,” siger Jerome Powell.

At holde sig strikst til det mandat betyder også, at man ikke vil se Federal Reserve bevæge sig ud i aktive pengepolitiske beslutninger for at påvirke eksempelvis klimaforandringerne, fortæller Jerome Powell.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Jyske Bank/pr

Jyske Bank skruer på renten

For abonnenter