Analyse: Bankernes egenkapitalforrentning vokser igen

Det er "the usual suspects" der dominerer listen, når man skal udpege både vinderne og taberne.
Af Steffen Torvits, redaktør Bankinfo

Der er gengangere i både top og bund.

I Bankinfos undersøgelse af bankernes egenkapitalforrentning før skat i 2010 har de succesfulde fra 2009 fortsat succes, og bunden skrabes atter af problembørnene. Udviklingen er dog positiv for de fleste, og bankernes forretning er generelt forbedret.

Ringkøbing Landbobank vinder igen i 2010 slaget om den bedste forrentning af egenkapitalen, skarpt forfulgt af Grønlandsbanken og Nordea Bank Danmark.

Samme niveau

Ringkøbing Landbobank nåede med sin egenkapitalforrentning på 15,5 % samme niveau som forrige år, men kan - lige som alle øvrige banker - se sammenlignelige tal i regnskaberne tilbage fra mere gyldne tider. I 2006 var Landbobankens egenkapitalforrentning på hele 35,6 %.

Grønlandsbanken og Nordea Bank Danmark nåede henholdsvis 13,5 % og 11,6 %.

Engangsudgifter

Tallene bygger på bankernes egne oplysninger efter Finanstilsynets retningslinjer for nøgletal og er dermed i nogle tilfælde præget af engangsudgifter. Fx har Max Bank og Fjordbank Mors haft omkostninger til deres fusioner. Desuden hæmmer omkostningerne til Bankpakke 1 forretningsresultatet betydeligt.

På den baggrund er det positivt, at 23 ud af 41 banker alligevel har fremgang i egenkapitalforrentningen, og i forhold til 11 negative resultater i 2009 har kun 8 banker haft negativt resultat i 2010.

Bunden rammes af Aarhus Lokalbank (-98 %), der har kastet håndklædet i ringen, Alm. Brand Bank (-67,2 %) og den fusionerede Fjordbank Mors (-21 %).

Sparekassen Faaborg, der også ligger lavt (-9,9 %) fusioneres i 2011 med den noget stærkere indtjenende Svendborg Sparekasse (7,8).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også