Mikkelsen: I er ikke forsøgskaniner

Jyske Banks topchef, Anders Dam, har kaldt de danske banker for forsøgskaniner. Men der er overhovedet ingen grund til, at bankerne føler sig som forsøgskaniner, siger Brian Mikkelsen.

Har den finansielle sektor efter Bankpakke 3 grund til at føle sig som forsøgskaniner?

”Overhovedet ikke,” er svaret, hvis man spørger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

”Vi har i Danmark generelt behandlet bankerne rigtig godt, det har vi gjort for samfundet skyld. Det ved bankerne godt. Hvis de er usikre på, om man kunne have gjort noget andet i lyset af det, der er sket med Amagerbanken, så er mit råd, at man skal se, om man selv skulle have gjort noget,” lyder det i dag fra ministeren.

Skolder indlånerne

Ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, har ellers haft en anden tilgang til det spørgsmål.

”Vi er blevet forsøgskaniner på, hvad der sker, når man skolder indlånere i et højindkomstland som Danmark,” har han tidligere sagt i et interview med Børsen, efter det internationale kreditvurderingbureau, Moody’s sænkede sin rating af flere danske banker.

Efterfølgende har debatten om Bankpakke 3 været hed, og i dag mødtes forligspartierne bag bankpakkerne så med ministeren for at dikustere, om pakken er den rigtige løsning.

Handlekraft og ansvar

Efter mødet var konklusionen fra Brian Mikkelsen (K) klar: Der bliver ikke ændret et komma i Bankpakke 3.

”Folketinget viste handlekraft og ansvar ved Bankpakke 3 sidste år,” lød det fra ministeren.

Flere kom ellers i tvivl, efter krakket i Amagerbanken resulterede i en nedjustering af flere danske banker, og både politikere og aktører i den finansielle sektor har efterfølgende peget på, at det afgørende er, at reglerne i Danmark er på niveau med reglerne i det øvrige Europa.

Sikrer gode vilkår

”Vores model minder meget om den, man har opereret med fra Kommissionens side. Vi er enige om, at vi synes, vi har lavet en plan, der viser handlekraft og ansvar, og som sikrer banksektoren nogle gode vilkår,” sagde Brian Mikkelsen i dag.

Hvorfor ikke vente til de europæiske regler er på plads, så man har en fuldstændig identitisk model, frem for at Danmark er trådt tidligt i karakter og har lavet en model, der skader sektoren?

”Vi er nødt til at have en konstruktion i Danmark, for ellers ville der være en situation, hvor vi ikke havde en redningplan, hvis en bank går ned. Hvis Amagerbanken gik ned, gik den bare konkurs, og så ville der være en masse kunder, som stod uden bankforbindelse,” sagde ministeren ved mødet.

Mikkelsen: Jeg har hele tiden forsvaret Bankpakke 3

Dam: Lad os nu diskuterer de bankpakker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også