Analyse: Jyske Bank-chefen skal skabe mirakler i et mættet dansk finansmarked

Jyske Bank i venteposition. Uanset udfaldet af Totalkreditaftalen er det svært at få øje på en ny, banebrydende strategi fra topchef Lars Mørch, skriver FinansWatch’ analytiker Jens Chr. Hansen.
Foto: Jan Bjarke Mindegaard
Foto: Jan Bjarke Mindegaard
AF JENS CHR. HANSEN

Mens vi venter på Godot. Alle i finansen går og venter på denne Godot. Her i skikkelse af afgørelsen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i striden mellem Jyske Bank og Nykredit om Totalkreditaftalen. Denne lidt besynderlige sag, som bare trækker ud og trækker ud. Hvorfor vides ikke. De seneste meldinger går på, at afgørelsen kommer engang i efteråret.

Forfatteren Samuel Becketts tekst er fra 1948, og siden sat op som skuespil rundt om i verden. Det handler om denne mystiske og ukendte Godot. Becketts fiktion passer rigtig godt til den virkelighed, det skuespil, der i de seneste år har udspillet sig i bank- og realkreditverdenen. 

Becketts to hovedfigurer Didi og Gogo, kan så passende være Jyske Bank og Nykredit, som står og kigger op på månen. Snart filosoferende, snart med indbyrdes skænderier, snart på vej i hver sin retning, men samtidig også en venten og uklarhed, der knytter de to sammen. Hvem der er den rastløse Didi og hvem der er den lidt mere sløve Gogo må være op til institutterne selv.

Noget tyder på, at afgørelsen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil være afgørende for de næste mange års udvikling i bank- og realkreditsektoren. 

Lars Mørch taler med uld i mund

Jyske Banks forholdsvis nye topchef, Lars Mørch, har i hvert fald i sin vurdering trukket nogle linjer op, dels på FinansWatch’ finanskonference i maj dels i forbindelse med et opfølgende interview i FinansWatch. Men foreløbig i nogle uklare vendinger.

Ikke at Mørch er klar med en ny, flerårig strategi, den kommer angiveligt først sidst på året. I første omgang har Lars Mørch skitseret nogle meget overordnede målsætninger. At banken vil vokse og gøre sin kerneforretning stærkere (den strategi har samtlige banker), og at denne vækst skal ske inden for landets grænser, på hjemmemarkedet. 

Altså ingen nye eventyr rundt om i Europa. Set i det perspektiv synes mulighederne begrænsede i det meget mættede danske marked. Spørgsmålet er, om forventningerne til den nye strategi kan matche virkeligheden.

Det er nemlig svært at se, hvor strategien adskiller sig fra andre banker, og derfor skal Jyske Bank komme styrket ud af dette nulsumsspil på det danske finansmarked ved at sluge mindre og mellemstore pengeinstitutter. Altså ved opkøb - eller fusioner, som det hedder internt i branchen. Vækst alene ved at kapre enkeltkunder fra konkurrenterne giver ikke store ryk fremad.

Meget afhænger af, om og i givet fald hvor meget Totalkreditaftalen blødes op. 

”Som det ser ud på nuværende tidspunkt, så er det jo umuligt for Jyske Bank at regne en fusion hjem, fordi man mister al fremtidig indtjening på realkreditlån, når man står uden for Totalkredit-samarbejdet, og man vil derfor være voldsomt bagud på point i forhold til bankerne i Totalkredit-samarbejdet,” lød det fra Lars Mørch til FinansWatch. 

”I øjeblikket ser alle jo stærke ud, men man ved jo aldrig, hvordan markedet på lang sigt ændrer sig, og jeg tror bare, at det er vigtigt at få åbnet for, at en bredere kreds kan deltage i den kommende konsolidering - især hvis det bliver på et tidspunkt, hvor der er pres på bankerne og stress i den finansielle stabilitet.” 

Mørch satte dog ikke tidsperspektiv på, hvornår konsolideringen kommer. 

Konsolideringsbølgen udsat på ubestemt tid

Når eller hvis konkurrencemyndighederne kommer med en afgørelse, skal det vise sig, om denne konsolideringsbølge, som alle taler om, vitterlig er på vej. Foreløbig klarer alle pengeinstitutter sig glimrende og har ikke brug for kunstig åndedræt. En egentlig konsolideringsbølge synes foreløbig udsat.

Lars Mørch skynder sig at tilføje, at han ikke står som en glubsk ulv, klar til at hugge tænderne i den første den bedste. Det handler om ikke at skubbe potentielle opkøbskandidater væk. Han udtrykker det sådan:

“Nej, det er ikke et kæmpe potentiale, vi ser for os på paralleldistribution. For os er det her et spørgsmål om, at konkurrencen står rigtigt på det tidspunkt, hvor der skulle være en efterspørgsel for det,” siger Lars Mørch med henvisning til engang i fremtiden, hvor der igen kommer pres på finanssektoren. 

”Og skulle der være stress i markedet på et tidspunkt, så gør det også lettere at håndtere det, hvis flere kan komme nødlidende institutter til undsætning, før det bliver akut, og de skal banke på hos Finansiel Stabilitet,” siger Lars Mørch. 

Banker med ondt i økonomien bør altså banke på hos Jyske Bank, før det går galt. Men som det ser ud i øjeblikket, hvor tab på kunder er stort set ikke eksisterende, har det lange udsigter med nødlidende pengeinstitutter.

Som FinansWatch tidligere har beskrevet er der en række krydsejerskaber i den danske finanssektor, både venlige og fjendtlige, som gør det svært for opkøbsivrige banker at komme til fadet.

Fusioner med to forskellige regnestykker

Læg hertil at der er stor forskel på ejerstrukturen i Jyske Bank og Nykredit. I Jyske Bank skal en fusion først og fremmest give mening for aktionærerne, ikke for kunderne, som ved fusioner typisk ikke mærker noget. 

Nykredit derimod har ikke de samme hensyn til at skabe mest mulig profit til ejerne, som i Nykredit er foreningen Forenet Kredit og en lille håndfuld pensionskasser. Det er således to forskellige regnestykker ved opkøb.

Det skal med, at mens Jyske Bank har en opkøbsstrategi, så har Nykredit en mere kontrollerende strategi. Enten ved at opkøbe mindre, blokerende aktieposter eller ved forpligtende samarbejder - som eksempelvis Totalkreditaftalen. Det store spørgsmål er om denne strategi ændres, hvis Totalkreditsagen falder markant ud til Jyske Banks fordel. 

Set i helikopterperspektiv skal der rykkes på nogle af de større banker, hvis det skal batte noget. Enten med gruppe 1-bankerne, Sydbank og Spar Nord, eller ved de største i gruppe 2-bankerne, Ringkjøbing Landbobank, Arbejdernes Landsbank, Sparekassen Danmark og Vestjysk Bank.

Med undtagelse af Spar Nord, som i dag i praksis er indlemmet i Nykredit-koncernen, og Vestjysk Bank, som er ejerdomineret af Arbejdernes Landsbank, er det svært at forestille sig, at nogle af de øvrige ovennævnte banker vil afgive deres selvstændighed. 

Dog skal det med, at den nye Sydbank-boss, Mark Luscombe, om en måned overtager det endelige ansvar efter Karen Frøsig. Et godt gæt kunne være, at også Luscombe er klar med sin strategi for Sydbank ved årsskiftet. Det er dog tvivlsomt, om han vil rokke ved den sønderjyske banks selvstændighed.

Der er næppe tvivl om, at afgørelsen på Totalkreditaftalen vil ændre spillepladen i den danske bank- og realkreditbranche. Men om det også resulterer i store godbidder, der kommer til salg er mere tvivlsomt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også