Drama i UK, én topchef blev fyret efter regnskab, en anden var i perlehumør - og en Lego-chef er parat til at løbe en risiko

Premierminister Theresa May vil ikke gå, NKTs topchef fik ikke et valg, Jørgen Vig Knudstorp er fuld af energi og har en tyk tegnebog - og så bød ugen på regnskabstal fra A.P. Møller-Maersk, Genmab, GN og TDC. Er du opdateret?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

Sikke et drama, der udspiller sig på den politiske scene i Storbritannien. Et brexit-drama, der åbenlyst får stor indflydelse på EU og dermed dansk erhvervsliv, hvor der blandt andet er store handelsinteresserer på spil. 

Premierminister Theresa May, der efterhånden må være godt udmattet såvel fysisk som psykisk, viste dog ikke tegn på overgivelse i denne uge, hvor ministre vendte hende ryggen, mens andre konservative partifælles udtrykte mistillid til hende.

"Jeg har en pligt over for de britiske vælgere og over for mit parti. Jeg kommer til at følge det her til dørs," sagde hun ifølge Ritzau på et pressemøde onsdag aften.

Watch Mediers erhvervspolitiske medie PolicyWatch følger på vores redaktioner på Christiansborg og i Bruxelles udviklingen tæt med såvel opdateringer som analyser.

Nedtur for NKT

Ellers var det regnskabstal, der satte dagsordenen i dansk erhvervsliv, også de barske af slagsen. Ja faktisk var et enkelt kvartalsregnskab så dystert, at det kostede topchefen jobbet:

Foto: NKT, pressefoto
Foto: NKT, pressefoto

Michael Hedegaard Lyng. Foto: PR

 

*Kabelproducenten NKT måtte nedjustere forventningerne til driftsresultatet i 2018, og det ser heller godt ud i 2019. I forbindelse med den melding blev det farvel og tak til topchefen Michael Hedegaard Lyng, der har siddet på posten i 11 år. Aktien styrtdykkede i kølvandet på meddelelsen.

*I A.P. Møller-Maersk steg omsætningen med 31 pct. til 10,1 mia. dollars. Driftsresultatet endte på 1,1 mia. dollars og en stigning på 16 pct. fra 977 mio. dollars i samme periode sidste år. Stigningen skal hovedsageligt findes i den højere indtjening for Ocean-divisionen på 125 mio. dollars.

*Omsætningen i den samlede TDC Group er vokset med 2,3 pct. i årets tredje kvartal sammenlignet med samme periode sidste år. Fra 4,2 mia. kr. i tredje kvartal sidste år til 4,3 mia. kr. i år. I alt er der kommet 47.000 nye mobilkunder til koncernen i årets tredje kvartal. Væksten i mobilkunder modregnes delvis af et fald i tv-forretningen. Her har TDC mistet 12.000 kunder i løbet af det seneste kvartal. Den samlede EBITDA, resultatet af den primære drift, ender for kvartalet 6,9 pct. lavere end samme periode sidste år. Et fald fra knap 1,8 mia. kr. sidste år.

*Selvom salget af Genmabs kræftmiddel Darzalex dykkede i tredje kvartal, så tror Genmab stadig på, at man kan ramme forventningerne om et salg på 2-2,3 mia. dollars i år. Biotekselskabet har omsat for små 600 mio. kr. i kvartalet og tjener næsten 179 mio. kr. netto. Topchef Jan van de Winkel var i ovenud godt humør oven på meddelelsen: "Selskabet er i sin bedste form nogensinde med en stærk indtægtsvækst og et af de bedste midler mod cancer nogensinde udviklet på markedet," påpegede han bl.a. over for Ritzau Finans.

Foto: /Ritzau/Mik Eskestad/
Foto: /Ritzau/Mik Eskestad/

Genmabs topchef Jan van de Winkel  Foto: Ritzau/Mik Eskestad/

*Høreapparatselskabet GN Hearing skruede en anelse op for tempoet i 3. tredje kvartal. Med en organisk salgsvækst på 6 pct. steg omsætningen til 1391 mio. kr. i tredje kvartal af 2018 mod 1327 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år. Det svarer til en stigning på 5 pct. Driftsresultatet før renter og skat (EBITA) ender dermed på 269 mod 257 sidste år mio. kr., svarende til en vækst på 5 pct., mens selskabets indtjeningsevne, driftsmarginen på EBITA-niveau lander på 19,3 pct. – 0,1 procentpoint under niveauet realiseret i tredje kvartal 2017.

*GN Groups headset-division, GN Audio, klarede sig bedre end ventet i tredje kvartal, hvor omsætningen i divisionen blev 1169 mio. kr. I tredje kvartal sidste år omsatte divisionen for 955 mio. kr. GN Audios driftsresultat (EBITA) blev 224 mio. kr., mens EBITA-marginen dermed landede på 19,2 pct. Bag succesen ligger en vellykket strategi. Resten er "bare" eksekvering, siger topchefen.

Lego klar til at investere og eksperimentere

Mesn regnskaberne fra de store børsnoterede selskaber således gjorde nogle aktionærer glade og andre slukørede, dukkede der i ugens løn en meget interessant historie op fra et af vores mest kendte selskaber, der ikke er børsnoteret, nemlig Lego.

Finans havde således et interview med den tidligere adm. direktør i Lego, Jørgen Vig Knudstorp, der nu er chef for Lego Brand Group, der formelt set hører under investeringsselskabet Kirkbi. Historien handler om, at Lego er parat til at investere store beløb i en række virksomheder, der hver især har banebrydende teknologier eller forretningsmodeller, som koncernen - måske - kan drage fordel af på den lange bane. Og Lego investerer velvidende, at der er tale om meget høj risiko.

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Lego Brand Group har bl.a.  investeret i  3D, digitale spil for små børn og i et ventureselskab, "som spotter forfronten af digitale iværksættere", som Finans udtrykker det.

"Det giver mig så meget energi, at vi nu har mulighed for at investere i virksomheder, som er meget risikable investeringer, og som 9 ud af 10 gange sikkert ikke vil lykkes. Men det giver en frihed og giver os mulighed for at være udfordrende," siger Jørgen Vig Knudstorp til Finans og tilføjer, at "det handler om at anerkende, at idéen om, at alt kan tænkes igennem - at man kan lave en klar plan for de næste fem år - er død. De fleste gode ting, der sker i en virksomhed, er tit et eksperiment, der falder godt ud, snarere end en stærkt gennemtænkt plan."

Mon ikke, at det er en erkendelse, som flere ledere af både store og små virksomheder vil tage til sig og give en tanke næste gang, der skal lægges strategiske planer? Det er selvfølgelig nemmere at tænke som Knudstorp, når man sidder på en velpolstret pengekiste og ikke skal stå til ansvar for aktionærerne hvert kvartal, men alligevel..

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også