Nationalbanken: Aktiviteten vil tage kraftigt til

En større genåbning af landet vil få BNP til at vokse med 1,4 pct. i år, skønner Nationalbanken.
Direktør i Nationalbanken, Lars Rohde, vurderer, at økonomien vil køre i flere hastigheder i år. | Foto: Emil Helms
Direktør i Nationalbanken, Lars Rohde, vurderer, at økonomien vil køre i flere hastigheder i år. | Foto: Emil Helms
RITZAU FINANS

Nationalbanken ser dansk økonomi udvikle sig med forskellige hastigheder, hvor nogle sektorer vil være påvirket af smittefrygt og restriktioner, mens andre sektorer brager frem.

Det siger Nationalbankens direktør, Lars Rohde, i forbindelse med præsentationen af bankens nye prognose for dansk økonomi de kommende år.

"Nu er genåbningen så småt begyndt, og der er spæde tegn på, at aktiviteten følger med op. Vi forventer, at aktiviteten tager til - faktisk tager kraftigt til - i løbet af året - efterhånden som befolkningen vaccineres og økonomien åbnes mere," siger Lars Rohde og fortsætter:

"På den baggrund skønner vi, at dansk BNP vil vokse med 1,4 pct. i år, og at den samlede aktivitet vil være tilbage på samme niveau som før pandemien ved udgangen af i år."

Han taler om udsigten til et K-formet opsving, hvilket netop afspejler en uensartet udvikling for forskellige sektorer fremadrettet.

"Vi ser en økonomi i flere hastigheder. Mens nogle dele af økonomien er hæmmet af restriktioner og frygt for smitte, så er der andre dele af økonomien, som er tilbage på samme aktivitetsniveau som før pandemien eller i nogle tilfælde endda højere," siger Lars Rohde.

Af eksempler på sidstnævnte fremhæver han byggeriet og ikke mindst boligmarkedet.

"En af de udfordringer, økonomien har her, er, at det kan medføre nogle ret store skvulp, at der er en risiko for, at der kan opstå nogle kapacitetspres i nogle del af økonomien. Det kan være med til at givet et ujævnt vækstforløb," siger han.

Bankens vækstprognose for 2021 er justeret til 1,4 pct. fra tidligere 2,9 pct., mens skønnet for 2022 er en vækst på 4,5 pct., inden væksten klinger lidt af igen til 2,2 pct. i 2023.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også