Det Systemiske Risikoråd fastholder advarsler

De fortsat lave renteniveauer kan opbygge systemiske risici, lyder advarslen efter de 10. møde i Det Systemiske Risikoråd.

Det Systemiske Risikoråd har afholdt sit 10. møde, hvor et par gamle travere har været på dagsordenen. Rådet har nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen, og det overordnede budskab fra rådet har ikke ændret sig meget siden sidste møde, der fandt sted i foråret.

Pås på kreditgivningen i disse tider med lave renter. Sådan kan det advarslen fra rådet summeres op.

Det Systemiske Risikoråd: Pas på kreditgivningen 

"Forudsætningerne for en hurtig opbygning af systemiske finansielle risici relateret til ejendomsmarkedet er fortsat til stede med de meget lave renter, særligt hvis de indlejres i forventningerne hos låntagere og kreditinstitutter. Den aktuelle fremgang kan tage fart og medføre uholdbar kreditvækst og uforholdsmæssigt store prisstigninger på boliger i et større geografisk område eller andre dele af ejendomsmarkedet," står der i den pressemeddelelse, Det Systemiske Risikoråd har udsendt sent fredag eftermiddag.

Pas på afdragsfriheden

De lave renter i kombination med stigende huspriser og hård konkurrence på udlånsmarkedet, må ifølge rådet ikke få den konsekvens, at pengeinstitutterne slækker for meget på kreditgivningen.

"Det er særlig vigtigt, at penge- og realkreditinstitutter anvender en tilpas forsigtighed i kreditgivningen i forhold til belåning af fast ejendom, især ved bevilling af lån med variabel rente og afdragsfrihed," skriver rådet i en pressemeddelelse.

Kriseråd skærper tonen: Grib nu ind mod afdragsfrihed 

De finansielle spillere skal være særligt opmærksomme på ikke at undervurdere risici under de vilkår, der for nuværende gør sig gældende på de finansielle markeder, lyder advarslen fra Det Systemiske Risikoråd.

"Endvidere kan lave renter koblet med lav volatilitet på de finansielle markeder anspore finansielle aktører til risikobetonet adfærd og føre til undervurdering af risici," udtaler rådet i en pressemeddelelse.

Politikerne vil ikke tale om boligpriser i udbrud

Finanstilsynet parat til indgreb mod boligboble

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også