Tysk centralbankchef: Vi skal være stædige - inflationskamp ikke slut

Joachim Nagel, der er centralbankchef i Tyskland og med i Styrelsesrådet hos ECB, mener at centralbanken skal stå imod det stigende pres for at slække på pengepolitikken.
Tysklands centralbankchef, Joachim Nagel, er også med i Styrelsesrådet hos ECB. | Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Tysklands centralbankchef, Joachim Nagel, er også med i Styrelsesrådet hos ECB. | Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

De pengepolitiske beslutningstagere hos Den Europæiske Centralbank (ECB) er nødt til at være stædige og fortsat stramme pengepolitikken, indtil inflationen er kommet under kontrol.

Sådan lyder budskabet fra Tysklands centralbankchef, Joachim Nagel, der er med i Styrelsesrådet hos ECB, i et interview med Financial Times.

Han advokerer dermed for, at centralbanken skal stå imod det stigende pres ude fra på grund af den høje usikkerhed om den finansielle sektor lige nu.

”Vores kamp mod inflationen er ikke slut endnu,” siger Joachim Nagel til Financial Times.

”Det er helt sikkert ikke til at tage fejl af, at prispresset er stærkt og bredt baseret på tværs af økonomien. Hvis vi skal tæmme den stædige inflation, er vi nødt til at være endnu mere stædige,” fortsætter han.

I sidste uge holdt ECB også kursen og hævede sin ledende rente med 50 basispoint trods tæt på kaotisk tilstande omkring den finansielle sektor i særligt USA - men også i Europa, hvor schweiziske Credit Suisse kom i stort økonomisk uføre.

Og weekendens redningskrans til banken, der bliver overtaget af den schweiziske kollega UBS, kan føre til, at bankerne generelt bliver mere forsigtige, vurderer Joachim Nagel over for Financial Times.

Det er dog endnu for tidligt at sige, at banknervøsiteten vil skabe så meget tilbageholdenhed hos forbrugerne, at efterspørgslen alene af den grund vil falde og dermed være med til også at lette inflationspresset.

Netop det scenarie kan ellers ikke udelukkes, lød det tidligere i denne uge fra både Christine Lagarde, der er chef for ECB, og fra Østrigs centralbankchef, Robert Holzmann.

Uanset hvad er vurderingen fra Joachim Nagel, at det finansielle system i Europa står langt stærkere i dag, end det gjorde i slutningen af nullerne, hvor finanskrisen rev det hele fra hinanden.

”Vi står ikke over for en gentagelse af finanskrisen, vi oplevede i 2008. Vi kan klare det her,” siger Joachim Nagel til Financial Times.

Selv om der er et stykke vej endnu, før inflationen er under kontrol, vurderer den tyske centralbankchef dog også, at ECB efterhånden nærmer sig et restriktivt territorium.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også