Anklager: Kæmpe pokerside var ren og skær Madoff-svindel

Full Tilt Poker gjorde alt, hvad man kunne, for at komme rundt om den amerikanske gambling-lovgivning og købte blandt andet sin egen bank. Men det hele var ét kæmpe pyramidespil, lyder anklagen nu.
Foto: AUGROS PIERRE
Foto: AUGROS PIERRE

Pokerstjernerne bag internetsiden Full Tilt Poker har ikke bare bluffet de menige spillere på siden. De har decideret stjålet fra dem og raget en sum på op mod 444 mio. dollar, eller 2,42 mia. kr., til sig.

Sådan lyder i hvert fald anklagen fra USA’s justitsministerium, der i et langt anklageskrift peger på, at ejerne bag siden – med de berømte professionelle pokerspiller Howard Lederer og Chris Ferguson i spidsen – har udbetalt penge fra medlemmernes konti direkte til sig selv.

Investerede i bank

”Ifølge en balanceopgørelse fra Full Tilt Poker for 31. marts 2011 skyldte Full Tilt Poker spillere verden over omkring 390.696.788 dollar, men havde kun 59.579.413 dollar på dets bankkonti. Full Tilt Poker afhang af indskud fra spillere for at kunne udbetale penge til de spillere, der hævede fra deres konti,” skriver anklagemyndigheden blandt andet i dokumentet, der kan ses her hos Reuters.

Pokersiden investerede også omkring 10 mio. dollar i en bank i den amerikanske stat Utah i et direkte forsøg på at gøre det muligt for sidens amerikanske medlemmer at omgå landets restriktive love om gambling på internettet.

Som en bank i fare for et run

Ifølge The Wall Street Journal fortalte Howard Lederer i sommer folk i pokerselskabet, at man kun havde ca. 6 mio. dollar tilbage på sine konti og samtidig skyldte mere end 300 mio. dollar væk.

Det får blandt andet Reuters finansblogger Felix Salmon, statsadvokaten i New York og The Wall Street Journal til at referere til hele operationen som et ’ponzi scheme,’ et pyramidespil, som man kender det fra blandt andet storsvindleren Bernard Madoff.

New York Times statistik-konge og übernørd, Nate Silver, der selv til tider har været en meget aktiv pokerspiller, mener dog, at den betegnelse ikke er helt dækkende og peger på, at siden ganske simpelt har været som en bank med likviditetsproblemer og i stor fare for et run, der samtidig har udbetalt store summer til ejerne.

Ingen Gus

Ifølge anklagemyndigheden udbetalte Full Tilt Poker over 85 mio. dollar til Chris Ferguson og ca. 42 mio. dollar til Howard Lederer.

Den danske pokerstjerne Gus Hansen har været involveret med Full Tilt Poker, men er ikke nævnt i anklageskriftet.

Wall Street Journal har forsøgt at få kommentarer fra de anklagede parter, men har blot fået en udtalelse fra pokerspilleren og delejer Chris Fursts advokat, der afviser enhver skyld.

Vil genskabe tillid

På Full Tilts danske hjemmeside – der ligesom resten af pokersiden ikke længere lader folk spille – skriver Full Tilt i en tilsyneladende Google Translate-oversat pressemeddelelse dateret 30. august, at:

”I løbet af de sidste fire måneder, Full Tilt Poker har været aktivt at udforske muligheder med eksterne investorer for at stabilisere virksomheden og tilbagebetale vores spillere,” og fortsætter:

”Mens enhver aftale af denne art er nødvendigvis komplekse på grund af den nuværende lovgivningsmæssige rammer, bør vores spillere ved, at Full Tilt Poker er fuldt forpligtet til at tilbagebetale dem fuldt ud og genskabe tilliden til vores aktiviteter.”

Pokersiden har været i aktive forhandlinger med spillermyndighederne på den britiske kanal-ø Alderney, hvor man har sin gamblinglicens.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også