Avis: Børsrobotters fremdrift vækker bekymring

De såkaldte algoritmehandler, der foretages af computere, fortsætter med at sidde på en større og større del af handlen på fondsbørsen i København. I dag står de for en tredjedel af alle handler.
Foto: Richard Drew
Foto: Richard Drew

Børsen skriver tirsdag, at andelen af handler på fondsbørsen i Københavbnm, som er foretaget af computere, er fordoblet de sidste to år.

I årets første seks måneder udgjorde de computerbaserede handler en værdi for knap 130 mia. kr. På andre markeder er tendensen endnu mere udbredt, og i USA endte en simpel tastefejl fra en børsmægler daq også med, at industri-indekset Dow Jones blev hamret i gulvet me dknap 10 pct. blot p.g.a. den domino-effekt som den computerbaserede handel kan udløse.

I Danmark er der en smule bekyrming at spore overudviklingen - netop fordi der kan komme irrationelle reaktioner som er fuldstændog blottet for fornuft, fordi computerne udelukkende reagerer ud fra de signaler markedet giver, uagtet at disse måtte stamme fra menneskelige fejl.

"Det kan være meget godt med den automatiserede handel, da der kan komme større likviditet i markedet, men det, som nogen frygter, er, at den likviditet forsvinder meget hurtigt, så der kommer større usikkerhed," siger Søren Hvidkjær, der er professor i finansiering ved CBS.

Fejlens størrelse akkumuleres

Også rådgiver Gert Jørgensen fra Danske Markets kan se nogle udfordringer i forbindelse med tendensen.

"Det kan være et stort problem, hvis der ligger algoritmer i markedet. Kører en fejlhandel igennem, er det ikke bare den mængde, der er lagt forkert ind, der bliver eksekveret. Det kan udløse de automatiske handler, som så kører igennem systemerne, og dermed bliver fejlens størelse akkumuleret," forklarer han til Børsen.

Hos fondsbørsen tager man dog flere initiativer i forhold til fænomenet, bl.a. har man indført en automatisk kusrvagt, som sætter handlen i stå i tre minutter i en enkelt aktie, hvis et stort kursfald i denne aktie er udløst af en enkelt handel.

"Vi har indført vores kursvagt for at undgå kædereaktionen. Når en aktie i C20-indekset falder med mere end 3 pct. på en ordre, så går vi ind og laver en automatisk pause, så der er tid til at finde ud af, om der er tale om en fejl, eller om der er en naturlig forklaring," siger Bjørn Sibbern, der er adm. direktør for Nasdaq OMX-børsen i København.

Også Finanstilsynet følger udviklingen tæt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også