Økonom: Flere rentestigninger lurer trods faldende inflation

Selv om inflationen tog et markant dyk i marts, men derfor kan der fortsat komme højere renter fra ECB og Nationalbanken. 
ECB er på ingen måde i sikker havn med målet om at bringe inflationen ned, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. | Foto: Arbejdernes Landsbank / Pr
ECB er på ingen måde i sikker havn med målet om at bringe inflationen ned, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. | Foto: Arbejdernes Landsbank / Pr
AF MARKETWIRE

Det er positivt, at inflationen i eurozonen er faldet i marts, men det betyder ikke, at det er slut med renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank, vurderer Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

”På overfladen drøner inflationen ned. Det er positivt og stort hak ved det. Men under overfladen gemmer der sig stadig grumme tal. Så begejstringen bliver hurtigt tøjlet,” skriver Jeppe Juul Borre og tilføjer:

”Centralbanken er på ingen måde i sikker havn med målet om at bringe inflationen ned. Vi forventer, at der endnu ligger et par renteforhøjelser og lurer fra Den Europæiske Centralbank (ECB).”

Forbrugerpriserne i eurozonen steg med 6,9 pct. i marts i forhold til den tilsvarende måned året før, ifølge nye tal fra Eurostat, EU’s statistikbureau.

Analytikerne havde ifølge Bloomberg News ventet en stigningstakt på 7,1 pct. mod 8,5 pct. måneden før.

”Nok er inflationen faldet de seneste fem måneder, men den er stadig vanvittig høj. Hertil har kerneinflationen langt fra sluppet grebet og bliver ved med at stige,” skriver Jeppe Juul Borre.

Ifølge cheføkonomen ligger kerneinflationen på 5 pct., hvilket er langt fra den pengepolitiske målsætning omkring 2 pct.

Det er særligt energipriserne, der trækker forbrugerpriserne ned, da de faldt 0,9 pct. i marts i forhold til året før, og dykkede med hele 2,2 pct. i forhold til for et år siden.

”Den kraftigt faldende inflation i marts er ikke resultat af, at priserne falder. Den er i stedet båret af basiseffekter fra sidste år, som falder ud af inflationen, og hvor priserne ikke stiger i samme høje fart som tidligere,” skriver Jeppe Juul Borre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også