Sohn: Ingen planer om rekapitaliseringspakker

Danmarks nye erhvervsminister Ole Sohn siger til FinansWatch, at danske banker står stærkt, selv om den europæiske krise stadig forværres.
Foto: CATHRINE ERTMANN, Jyllands-Posten
Foto: CATHRINE ERTMANN, Jyllands-Posten

Ole Sohn (SF) overtog det nye Erhvervs- og Vækstministerium mandag, da regeringen blev præsenteret. Han træder direkte ind i en europæisk gældskrise, der sætter spor i Europas banker. EU-Kommissionen barsler netop nu med en pakke, der skal rekapitalisere de kriseramte banker.

"Vi følger den internationale udvikling, men har ingen aktuelle danske planer for rekapitaliseringspakker," siger Ole Sohn i en skriftlig kommentar til FinansWatch.

Krisen i Europa er dog ikke gået ubemærket forbi det nye ministerium.

Forværring af krisen

"Vi kan se, at der i øjeblikket er en forværring af visse europæiske bankers mulighed for at finansiere sig og skaffe likviditet. Der overvejes derfor forskellige muligheder internationalt i regi af både IMF, OECD og i EU," siger Ole Sohn.

Bankkrisen er for alvor blusset op de seneste dage, hvor den fransk-belgiske Dexia-bank har været centrum for dårlige nyheder og rygter. Senest har regeringerne i både Frankrig og Belgien meddelt, at de vil garantere for Dexias lån. Ole Sohn ser dog ikke umiddelbart behov for, at danske banker skal rekapitaliseres.

"Vi har i Danmark i august vedtaget Bankpakke IV. Nationalbanken har ligeledes netop åbnet op for en ny udvidet låneordning, som forbedrer de danske institutters mulighed for at skaffe sig likviditet," siger han.

God stresstest

Bankkrisen skyldes primært, at flere banker har en stor beholdning af sydeuropæisk statsgæld på balancerne. Det er dog ganske få danske banker, der menes at ligge inde med græske statsobligationer, og dermed er de danske banker ikke særlig hårdt direkte eksponeret over for et græsk statsbankerot.

"Jeg vil gerne påpege, at langt hovedparten af de danske banker er velkapitaliserede. Dette fremgik også af den europæiske stresstest i sommers, hvor de store danske banker kom godt igennem," siger Ole Sohn.

Ole Sohn overtager Erhvervsministeriet efter Brian Mikkelsen (K), der havde titel af Økonomi- og Erhvervsminister. Siden er ministeriet dog delt i to, så Margrethe Vestager (R) har fået Økonomiministeriet.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også