Banker efterlyser konkurrencedygtige vilkår

Det er vigtigt at sikre ens globale regler for bankerne, lyder det fra Finansrådet.
RITZAU FINANS

En tsunami af regulering er på vej mod bankerne i disse dage. De skal sikre finansiel stabilitet. Men selvom målet er rigtigt, er det vigtigt at sikre, at der er ens regler globalt, der kan skabe konkurrencedygtige og lige vilkår, hvis væksten i Europa ikke skal sættes i stå. Det skriver Finansrådet i en meddelelse.

Der arbejdes på højtryk i blandt andet EU-regi for at lave fælles regler for de europæiske banker. Et markant eksempel herpå er det såkaldte kapitalkravsdirektiv, som medfører, at banker i fremtiden skal have mere og bedre kapital og likviditet samt finansiering med længere løbetid.

Det kommer til at koste for bankerne og dermed kunderne. Men håbet er, ifølge Finansrådet, at det kan sikre mere finansiel stabilitet og mindske sandsynligheden for, og omfanget af, finansielle kriser i fremtiden.

"Det er imidlertid meget vigtigt, at alle regler implementeres ens over hele verden. Det er ikke nok, at det kun sker i EU. For eksempel taler man i USA om at indføre mere lempelige kapitalregler. Sker det, vil bankdriften på sigt flytte ud af Europa," påpeger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Finansrådet opfordrer derfor til det, rådet kalder global totalharmonisering.

Det er det modsatte af minimumsharmonisering, hvor det danske Folketing kan indføre hårdere regler end i andre lande..

"Det, vi har brug for, er konkurrencedygtige og lige vilkår for alle banker, uanset hvor de hører hjemme. Her er det også vigtigt at overveje timingen," siger Niels Storm Stenbæk.

Han konstaterer, at økonomien er presset i alle lande, og det er centralt, at der ikke indføres tiltag, der vil presse økonomien yderligere i bund. Ligesom man fra myndighedernes side må overveje konsekvenserne af de tiltag, man søsætter.

(Ritzau Finans)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også