Amerikansk skattejagt rammer danske banker

Store byrder rammer danske banker, når USAs skattemyndigheder fra 2013 kræver information om alle bankkunder, der ikke kan modbevise tilknytning til USA.

Danske banker bliver ramt hårdt af den lov, der skal ødelægge amerikanernes mulighed for at snyde i skat.

Det skriver Berlingske Business.

”Det rammer alle danskere. Det rammer alle danske banker. Det er en utroligt vidtrækkende lov, som vil ramme alle finansielle virksomheder uden for USA,” siger Mick Thimm Sayed, juridisk konsulent i bankernes interesseorganisation Finansrådet.

Store konsekvenser

Ifølge loven skal alle banker indgå en aftale med de amerikanske myndigheder om blandt andet at identificere alle kunder med en tilknytning til USA og indrapportere detaljerede økonomiske oplysninger om deres kunder til de amerikanske skattemyndigheder.

Og for danske banker er der ingen vej uden om. Hvis de ikke indgår aftalen får det store konsekvenser for kunderne.

”Hvis ikke du som bank har den aftale, kan du ikke tilbyde dine kunder nogen form for investering i USA. Du kan heller ikke selv investere, købe eller sælge aktier på det amerikanske marked, og på den måde tvinger man finansielle virksomheder med ind i aftalen,” siger Mick Thimm Sayed.

Skræmmeskat

Richardt Tabori Kraft, der som partner hos revisionsselskabet Deloitte, kalder loven en skræmmeskat.

”Jeg kalder det en skræmmeskat, fordi USA reelt vil skræmme alle verdens finansinstitutioner til at indgå en aftale med IRS. Hvis du som dansk investor har penge placeret i amerikanske værdipapirer, og din bank ikke har indgået aftale med IRS, vil amerikanerne automatisk tilbageholde 30 procent i kildeskat af udbytter og salgsprovenu, som du så efterfølgende kan forsøge at få refunderet,” siger han.

Danske banker skal rent praktisk selv tjekke deres kunders tilknytning til USA for at vurdere hvilke oplysninger, der skal sendes til myndighederne, og det bliver en stor omkostning for finanssektoren, vurderer Rickardt Debori Kraft.

De nye amerikanske skatteregler træder i kraft den 1. januar 2013.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også