Udbytter til sultne bankaktionærer

Godt hver anden bank har foreløbig lover aktionærerne udbytte for 2010. Men ca. 20 pengeinstitutter er blevet bedt af Finanstilsynet om ikke at udbetale noget til aktionærerne i år.
Af LENEANDERSEN, lene.andersen@jp.dk

For første gang i to år kan de udsultede aktionærer i danske banker glæde sig til udbytte.

Foreløbig har mere end hvert andet af de 11 pengeinstitutter, som har offentliggjort regnskab, haft en sæk penge med til aktionærerne.

Forsigtigt, tak

Bankpakke I forbød i 2008 danske pengeinstitutter at udbetale udbytte før tidligst efter 1. september 2010.

Forsigtig udbetaling Finanstilsynet har krævet, at udbyttebetalingen genoptages forsigtigt. Ingen bank må klatte pengene væk til sin ejer. Og ca. 20 banker har fået brev fra tilsynet, som opfordrer dem til at vente, til de er stærkere økonomisk.

Ringkjøbing Landbobank foreslår generalforsamlingen at betale godt halvdelen af årets indtjening ud til aktionærerne.

Rigeligt råd

Det sker i form af et udbytte på 12 kr. pr. aktie samt tilbagekøb af 100.000 kr. aktier.

»Alt i alt svarer det til, at vi udbetaler godt halvdelen af årets resultat, og det var også niveauet før finanskrisen. Vi har rigeligt råd til det og skylder ikke staten noget, så det er på tide, at aktionærerne får deres,« siger bankdirektør John Fisker fra Ringkjøbing Landbobank.

Nordjyske Bank var et af de pengeinstitutter, som i efteråret gav udtryk for, at der skulle penge ud til aktionærerne så snart som muligt.

Begge dele

Banken udbetaler godt 10 pct. af årets overskud, og den mangeårige direktør Jens Ole Jensen konstaterer i årsrapporten: »Fra officiel side opfordres der til, at pengeinstitutterne er tilbageholdende med at udbetale udbytte, og at man i stedet konsoliderer sig. Nordjyske Bank finder det forsvarligt at gøre begge dele.«

Nørresundby Bank vil udbetale 20 pct. af årets overskud i udbytte. Mens Lån & Spar Bank sender 21 pct. af resultatet til aktionærerne.

Mindst en håndfuld andre banker har tidligere givet udtryk for, at aktionærerne efter to tørre år skulle have udbytte for i hvert fald sidste kvartal af 2010.

Modsat er Danske Bank, Spar Nord, Østjydsk Bank og Salling Bank blandt dem, der venter med at udbetale udbytte.

Konsolidering først

»Vi optog et lån hos staten under bankpakke II, da vi troede, at vi skulle overtage Fionia Bank. Så længe den danske stat har indskudt hybrid kernekapital i banken, må vi højest udbetale årets resultat i udbytte, og der må ikke gennemføres aktietilbagekøb. I år har vi valgt at konsolidere os, så vi har pengene til at vokse,« siger bankdirektør Lasse Nyby, Spar Nord, der af mange regnes for en af favoritterne til at byde på Amagerbankens sunde kunder.

Fakta: BANKER

De vil betale udbytte for 2010:

Lån & Spar, 5 kr. pr. aktie.

Ringkjøbing Landbobank, 12 kr. pr. aktie + aktietilbagekøb.

Nørresundby Bank, 2 kr. pr. aktie.

Vestfyns Bank, 5 kr. pr. aktie.

Nordjyske Bank, 1 kr. pr. aktie.

Nordea, 0,29 euro pr. aktie.

De vil vente:

Danske Bank.

Spar Nord.

Østjydsk Bank

Salling Bank.

Skjern Bank.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også