Cantonas bankaktion blev en fuser

Franskmændene afstod fra at tømme deres bankkonti, som den tidligere Manchester United-stjerne ellers havde opfordret til.
Af SØREN KRAGBALLE, soeren.kragballe@epn.dk

Den 7. december skulle have været nu-hæver-vi-alle-vores-penge-i-banken-dag i Frankrig.

Den 7. december var valgt fordi Eric Cantona spillede i trøje nummer 7 og havde opfordret folk til at hæve deres penge "for at smadre banksystemet".

Men stort set ingen mødte op og ifølge franske medier og The Guardian har banker og pengeinstitutter intet mærket til "aktionen". Og Eric Cantona stod da heller ikke officielt bag gårsdagens aktion.

En sidebemærkning

Opfordringen fra Eric Cantona var reelt faldet i en sidebemærkning i et interview til en avis i oktober, hvor han var blevet bedt om at forholde sig til finanskrisen, bankernes rolle og hvad folk kunne gøre for at få afløb for deres utilfredshed.

Her sagde han, at "?.tre millioner mennesker på gaden, de går hen til deres bank og hæver alle deres penge, hvorefter bankerne vil kollapse?..det er er rigtig trussel, en ægte revolution".

Cantona fik herefter hele det franske borgerskab - fra højre til venstre - imod sig og blev kaldt uansvarlig:

"Man bør udvise bare en lille smule ansvarlighed, når man er en af ypperstepræsterne i forbrugersamfundet," sagde Roselyne Bachelot, der er minister for solidaritet og social sammenhængskraft.

Hun hentydede til, at Cantona er med i adskillige kampagner for store firmaer og at hans kone endda havde haft "hovedrollen" i en reklame for storbanken LCL.

Kom ikke selv

Flere tv-hold havde i går taget opstilling foran en filial af BNP Paribas i Albert, fordi Cantona angiveligt skulle møde op her og hæve sine penge. Det gjorde han ikke.

Et andet rygte gik på, at han havde hævet 750.000 euro fra en af de store banker og flyttet dem til Bank Agricole som er en slags anti-bank.

Uden for BNP Paribas filial i Rue Rivoli i det centrale Paris, sagde den pensionerede Bernard Rond, ( 62), at han ikke bare kunne hæve alle sine penge, fordi han havde et huslån. Men at han ville have gjort det, hvis han kunne.

"Cantonas udtalelser afspejler meget godt den mistænksomhed, der er over for bankerne i Frankrig. Men han (Cantona) er langt mere populær i England end her. Vi kender ham efterhånden bedre som skuespiller end som fodboldspiller," løs det fra Bernard Rond til The Guardian.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også