Udsigt til hed weekend for bankerne

Spekulationerne om en bred rekapitalisering af banksektoren i eurozonen vokser.
Af MATTIAS GRØNDAL, epn.dk

Trods lukkede finansmarkeder i weekenden er der udsigt til heftig aktivitet i den europæiske banksektor.

Lørdag træder bestyrelsen i den belgisk-franske finanskoncern Dexia sammen for at tage stilling til mulige redningsplaner, der efter alt at dømme handler om en opsplitning og en nationalisering af dele af storbanken.

Det er uvist, hvordan en eventuel beslutning vedrørende Dexias fremtid vil påvirke bankens investorer, kreditorer og finansielle modparter.

Risiko for finansiel krise

Foruden de konkrete problemer i Dexia, der størrelsesmæssigt ligger lige over Danske Bank, er der i det hele taget et pres på store dele af den europæiske banksektor, der på grund af øget mistillid i stigende omfang har svært ved at skaffe kortfristet funding ad de sædvanlige kanaler.

Situationen truer med at udløse en decideret kreditkrise, der igen kan destabilisere finansmarkederne og i værste fald forværre den globale økonomiske afmatning.

De seneste dage har der bredt sig en forhåbning og en forventning i finansmarkederne om, at der er en koordineret plan til en rekapitalisering af de europæiske banker i støbeskeen fra EU's side.

Det skriver chefanalytiker ved Danske Bank Arne Lohmann Rasmussen i en markedskommentar fredag.

Merkel: Lyt til eksperterne

Finansmarkedernes rekapitaliserings-håb fik yderligere næring torsdag af udtalelser fra Tysklands kansler Angela Merkel, der bl.a. sagde, at regeringsmidler til nødlidende banker er “fornuftigt investeret”, og at “vi ikke bør tøve (...) for ellers vil skaden i vores system blive langt større”.

Ifølge Arne Lohmann Rasmussen understregede Angela Merkel, at politikere bør lytte til eksperterne, når de siger, at bankerne ikke har tilstrækkelig kapital, og at reglerne for bankernes kapitalgrundlag ikke bør være op til de enkelte lande at fastsætte.

I kombination med nye krisetiltag fra Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggjort ved torsdagens rentemøde bidrog håbet om en bred rekapitalisering af bankerne i eurozonen torsdag til at sende aktierne kraftigt i vejret.

Aktieinfo: Man ignorerer sygdommen

De store aktiekursstigninger får analytikerne ved Aktieinfo til at advare investorerne i sin markedskommentar fredag morgen.

De noterer sig, at der hersker en stemning af frygt for en bankkrise i markedet:

"Men på aktiemarkedet er holdningen anderledes optimistisk. Man mener, at hjælp er nye penge, og så ser man bort fra, at årsagen til behovet jo er, at selskaberne er blevet ødelagt indefra økonomisk. Man glæder sig over hjælpen, men ignorerer sygdommen. Det ses sjældent, at nogen bliver rig af at blive reddet på målstregen fra kollaps," skriver Aktieinfo-analytikerne med henvisning til lørdagens bestyrelsesmøde i Dexia og håbet om en rekapitalisering af de øvrige banker.

Bekymret for franske banker

Aktieinfo er især bekymret for de tre franske storbanker, BNP Paribas, Societe Generale og Credit Agricole, hvis overlevelsesevner de seneste måneder har været genstand for udbredte spekulationer.

"Weekenden kan blive hektisk omkring EU’s banker, hvor Dexia skal håndteres specifikt, og meget tyder på krav fra ECB til regeringerne mht. en hurtig og bred rekapitaliseringsplan, da centralbanken ikke kan holde hånden under banksystemet i lang tid alene," skriver Aktieinfo i fredagens markedskommentar.

"Pas på derude, synes at være den rigtigste holdning i denne tilspidsede situation. Overfladen er pæn, men det skal man ikke lade sig forlede af," skriver Aktiinfo med henvisning til de seneste dages kursstigninger.

Fransk tysk uenighed

Søndag skal de to regeringschefer for Tyskland og Frankrig, Angela Merkel og Nicolas Sarkozy, mødes i Berlin, hvor bl.a. den tilspidsede situation for Europas banker er på dagsordenen.

Mens der tilsyneladende er enighed om, at bankerne har behov for en hjælpende hånd, synes der at være uenighed om, hvordan det skal gøre.

En EU-kilde siger til nyhedsbureauet Reuters, at Frankrig ønsker at anvende midlerne i EU-redningsfonden EFSF (European Financial Stability Facility) til at rekapitalisere bankerne.

Redningsfond er sidste udvej

Men det vil Tyskland angiveligt ikke være med til.

Fra tysk side er det holdningen, at bankerne først skal forsøge at skaffe ny kapital på finansmarkederne. Hvis det ikke lykkes må staten, som den pågældende bank hører under, træde til.

Kun i de tilfælde, hvor statskassen ikke længere rækker, vil EU-redningsfonden kunne inddrages i redningen.

Trods den tysk-franske uenighed siger EU-kilden til Reuters, at EU-Kommissionen arbejder på at udarbejde et sæt retningslinjer for, hvordan eurolandene kan rekapitalisere deres egne banker.

Retningslinjerne skal efter planen ligger klar inden et EU-topmøde 17. oktober.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også