Danske Bank smider kunder på porten

Flere tusinde Danske Bank-kunder, der opholder sig længere tid i USA, har fået at vide, at de hurtigst muligt skal finde en ny bank. Danmarks største bank vil ikke have dem længere.
AF PETER NYHOLM, peter.nyholm@jp.dk

Et vigtigt bånd til hjemlandet kappes nu for flere tusinde danskere, der har en konto i Danske Bank.

Banken har besluttet sig for, at den ikke længere vil servicere privatkunder, der opholder sig i USA i længere tid.

Banken oplyser i et brev til kunderne, at de hurtigst muligt skal afslutte deres engagementer med banken med deadline den 1. maj 2011.

En venlig henvendelse

Man skal ellers ikke længere tilbage end oktober sidste år, da Danske Bank meldte ud, at det atter var tid til at etablere en filial i USA, hvor man ikke har været repræsenteret i fem år. Men det gjaldt altså kun erhvervskunder.

Morgenavisen Jyllands-Posten har været i dialog med en amerikansk bosiddende dansker, der først troede, at brevet fra Danske Bank var en fejl. I dag er han noget bekymret over udsigten til, at han måske bliver nødt til at sælge sine aktier for at flytte alle sine engagementer til sin amerikanske bank.

I Danske Bank bekræfter pressechef Anders Klinkby, at man ikke længere ønsker de danskere, som er bosat i USA, som kunder i banken:

"Vi har prøvet at skrive det så venligt, som vi kan, og vi tager størst muligt hensyn til kundernes behov. Derfor fastholder vi nogle af de servicer, man kan have behov for, hvis man som dansker bor i USA."

Det vil derfor fortsat være muligt for kunderne at betale regninger via en konto i Danske Bank, hvis de har et sommerhus i Danmark.

Et komplekst marked

Også pensionsordninger, incitamentsprogrammer og børneopsparinger vil kunderne fortsat kunne have i Danske Bank.

Men almindelige lån, indlån og aktiedepoter skal hurtigst muligt afvikles eller overføres til andre banker.

"Det amerikanske marked er meget komplekst, og det er ikke en af vores styrker. Det er vi ærlige omkring, og det tager vi nu konsekvensen af," siger Anders Klinkby, som giver ny amerikansk lovgivning om bl.a. skatteindberetninger skylden for beslutningen.

Det er altså ikke noget af det, I gør bedst?

"Det er ikke vores fokusområde. For det er uhyre komplekst, og det er meget få kunder, det drejer sig om."

Få tusinde er vel ikke få?

"Nej, men langt de fleste er ikke aktive. De har bare en konto til at stå i banken."

Hvad hvis de har et lån i Danske Bank?

"Som udgangspunkt tager vi størst muligt hensyn til kunderne. Det er ikke sådan, at de får opsagt låneengagementer fra den ene dag til den anden. Vi tager højde for lånesager individuelt fra kunde til kunde," siger Anders Klinkby og henviser til, at kunder bosat i USA typisk også er skattepligtige i USA.

Nordea kan følge trop

Hos Danske Banks ærkekonkurrent, Nordea, vil pressechef Claus Christensen ikke udelukke, at man kommer til at gøre det samme.

"Vi har ikke opsagt nogen amerikansk-boende kunder i den danske forretning. Vi har endnu ikke besluttet, hvordan vi vil forholde os til de nye krav, der er på vej fra de amerikanske myndigheder," siger Claus Christensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også