R og K bakker op om kloakpenge

Der er politisk velvilje over for pensionsselskaberne drømme om at smide milliarder efter kloakkerne.
AF RITZAU FINANS

Danske pensionsselskaber skal overtage kloaknettet, så det renoveres og udbygges. Det er mærkeligt, at pensionsselskaberne kun må investere i infrastruktur som hospitaler, kloakker og lufthavne i udlandet, men ikke i Danmark.

Det siger De Radikales finansordfører Morten Østergaard, som får støtte fra De Konservative.

PFA Pension vil bruge fem milliarder kroner på kloakker, PKA Pension vil bruge syv milliarder kroner og PensionDanmark tilbyder et lignende beløb. De vil overtage kloaknettet i et OPP-samarbejde, hvor staten betaler tilbage over en årrække.

"Den type renovering bliver gemt eller glemt, når kasserne er tomme. Staten har store underskud, mens pensionsselskaberne har meget likviditet. Samtidig har de brug for et langsigtet perspektiv og sikkerhed for deres investeringer," siger Morten Østergaard.

Mens miljøminister Karen Ellemann (V) vil drøfte sagen med pensionsselskaberne, vil S-SF smide to milliarder statslige kroner i kloaknettet af deres offentlige investeringsløft på ti milliarder kroner. Sagen behøver ifølge De Radikale ikke skille rød og blå blok.

"Nu skal der ikke gå valgkamp i alt. Som jeg hører Socialdemokraterne og SF, er de ikke fremmed for at lade pensionsselskaber investere i kloaknettet," siger Morten Østergaard.

Han frygter ikke som Enhedslisten, at staten betaler overpris, hvis pensionsselskaber renoverer kloaknettet. Staten har underskud og skal betale renter for at låne penge til at renovere kloakker, påpeger han.

De Konservative vil have kapital frigivet fra pensionsselskaberne, men advarer mod at lede regnvandet ud i rensningsanlæg, så kloakvand løber over, siger miljøordfører Tage Leegaard.

"Vi skal have en tostrenget løsning med gadekær og regnvandsbeholdere i villaer," siger han.

Ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også