Rentehop skærer drastisk i pensionskassers afkast

Hele seks procentpoint koster det på afkastet i år hos både AP Pension og Industriens Pension, at de lange renter er steget så meget.
Foto: CHRISTOFFERSEN EMIL RYGE
Foto: CHRISTOFFERSEN EMIL RYGE

Hvad der i slutningen af september lignede et forrygende år hvad angår afkast, 16 pct. lå det til dengang, er nu her kort før jul forvandlet til en helt anden historie, hvor årsafkastet p.t. ligger til at slutte på 10 pct. Sådan er situationen for adm. direktør Søren Dahl Thomsen fra AP Pension, der må se det dramatiske dyk i øjnene. Forklaringen er, at selskabet har afdækket renterisikoen, således at man er forsikret mod tab, når renterne falder. Det skriver Børsen.

Og situationen er den samme for Industriens Pension.

»Resultatet for fjerde kvartal er barberet ganske betydeligt sammenlignet med udgangen af tredje kvartal, og det skyldes stigningen i de lange renter,« siger adm. direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen.

Skatteindtægter falder

Pensionsselskaberne betaler 15 pct. af investeringsafkastet i skat – den såkaldte PAL-skat – og en rentestigning vil alt andet lige betyde lavere skatteindtægter, fordi værdien af obligationsbeholdningen falder, når renten stiger.

Direktør i AP Pension Bo Normann mener derfor, at regeringens skøn for skattebetalinger fra sektoren på 42 mia. kr. er urealistisk.

»Jeg tror, at de har brugt nogle tal, fra før vi så den her rentestigning. De 42 mia. kr. var måske en mulighed, da renterne lå helt i bund, men afdækningen er faldet i værdi, og det samme er obligationsbeholdningen, så jeg tror, de 42 mia. kr. er for højt sat,« siger han.

Det er generelt ekstremt svært at forudsige niveauet for PAL-skatten, for det er ekstremt rentefølsomt, lyder detfra Arbejdernes Erhvervsråd.

”Men det er helt sikkert de selskaber, der afdækker deres renterisiko, der bliver hårdest ramt, når renten stiger,” forklarer Martin Madsen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også