FinansWatch

..og så handlede det både om bestikkelse, overophedning og deleøkonomi

Regeringen præsenterede denne uge 22 initiativer, der skal understøtte deleøkonomi, vismændene advarede mod overophedning, de tiltalte i en omfattende bestikkelsessag var i retten, Ikea-møbler skal kunne købes i andre netbutikker - og shopping er blevet mere end bare indkøb.

Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier

I en nyhedsrig uge trak en række andre historier overskrifter i de fleste medier.

Fra regeringen kom endnu et udspil, der kan få afgørende betydning for den spirende underskov af virksomheder, der ser en fremtid for sig inden for deleøkonomi.

Erhvervsministeren, skatteministeren og transport- bygnings- og boligministeren, linet op foran et talstærkt pressekorps, præsenterede regeringens strategi: 22 initiativer skal ”bidrage til at skabe mere tillid i deleøkonomien, sikre korrekt skattebetaling, understøtte at deleøkonomien bidrager til nye jobmuligheder og sikre, at Danmark også i fremtiden kan følge med udviklingen på området,” hed det fra regeringen i en fælles meddelelse, og erhvervsminister Brian Mikkelsen pointerede i samme forbindelse:

”Med strategien gør vi det lettere både at være borger og virksomhed i deleøkonomien. Der ligger et enormt vækstpotentiale i deleøkonomien, og derfor vil vi med strategien sikre, at deleøkonomien vokser i Danmark. Vi skal have flere og større deleøkonomiske virksomheder. Og vi skal have flere danskere til at udnytte alle de nye muligheder, deleøkonomien giver os. Det vil skabe udvikling og vækst, som både kommer miljøet, samfundet og den enkelte borgers privatøkonomi til gavn.”

 

Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen/
Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen/
 

 

Afgørelsens time i bestikkelsessag

Måske en smule mere håndfast er den sag, der blev skudt i gang i Retten i Glostrup; en opsigtvækkende, omfangsrig og principiel sag om bestikkelse. Syv personer og it-virksomheden Atea er tiltalt.

 

 

 

Østre Landsret besluttede torsdag at ophæve navneforbuddet i sagen mellem Atea og Region Sjælland samt Rigspolitiet. De tiltalte er den tidligere adm. direktør i Atea, Claus Hougesen, som sammen med de to medtiltalte Carsten Ritzau, tidligere salgsdirektør i Atea, og Peter Trans, tidligere koncerndirektør i Atea, stiftede it-selskabet 3a-it som en direkte konkurrent til Atea.

Derudover er tidligere salgschef i Atea Per Juul Andersen tiltalt. Ligeledes er Region Sjællands forhenværende it-driftschef Rene Clausen og forhenværende it-direktør Michael Steen Hansen, som senere skiftede til Rigspolitiet. Også tiltalt i sagen er Michael Mølkær Jensen, tidligere it-udviklingschef og konstituteret it-direktør hos Region Sjælland, inden han blev it-chef hos Rigspolitiet. Atea er som selskab også tiltalt i sagen. Alle parter nægter sig skyldige.

 

TDC vandt stort udbud

 

I denne uge blev det også afgjort, at TDC har sikret sig et betydeligt offentligt udbud, der dækker hovedparten af de danske kommuner samt staten. Telekoncernen vinder således retten som leverandør til 80 kommuner samt staten. Aftalen er så stor, at den ventes at sende TDC ud af 2018 med bedre resultater end hidtil ventet.

 

Foto: PR/TDC
Foto: PR/TDC
 

 

Shopping og overophedning

Midt i en tid, hvor hver en branche har fokus på digitalisering, disruption og nye salgskanaler i al almindelighed, kunne Finans.dk, med citat fra Financial Times, fortælle, at Ikea vil lade eksterne netbutikker sælge firmaets produkter. Ifølge selskabets strategichef er det ”den største forandring i den måde, Ikea interagerer med sine kunder på, i kædens 74 år lange historie”.

Når det er sagt, så kan vi danskere fortsat lide at gå i butikker – og butikscentre.

Lysten til at parkere bilen ved et center og sammen med kæresten eller ægtefællen traske rundt med tag over hovedet hænger måske nok sammen med våde somre. Men centrene har også været gode til sikre, at "en af parterne" kan få sig en hotter eller en fadbamse og hænge ud på en bænk, mens "den anden part" shopper rundt.

Samme Finans.dk kunne nemlig også fortælle, at online-konkurrencen til trods så forudser eksperter, ICP, at shoppingcentrene kan fastholde omkring en fjerdedel af markedet.  Det skyldes bl.a., at de ”udvikler sig fra ren shopping til også at blive oplevelsescentre - med større fokus på også restauranter, biografer, fitnesscentre og eksempelvis negleklinikker.”

Foto: Jan Dagø/Jyllands-Posten
Foto: Jan Dagø/Jyllands-Posten
 

 

Og mere fut i indkøbene skal der nok komme, forudser De Økonomiske Vismænd i deres halvårsrapport. På vismands-sprog er denne løftede pegefinger i rapporten dog vist nok en advarsel om risiko for økonomisk overophedning:

”Efter mange år med ledige ressourcer i dansk økonomi er der nu udsigt til, at økonomiens kapacitetsgrænser vil blive testet.”

Stigningen i efterspørgslen ventes at komme både fra eksport, investeringer og privat forbrug.

”Eksportvæksten er et resultat af positive globale vækstudsigter, og væksten i investeringer og privat forbrug skal blandt andet ses i lyset af en forventning om, at et fortsat lavt renteniveau de førstkommende år, som understøtter forbrugs- og investeringsmulighederne i virksomhederne og husholdningerne. Væksten ventes også understøttet af en stigende beskæftigelse og af den betydelige formue, som virksomheder og husholdninger har akkumuleret de seneste år,” skriver vismændene.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
 

Torsdag eftermiddag erfarede Finans, at arbejdsmarkedets to store organisationer, LO og DA, er "blevet enige om et udkast til en ny trepartsaftale for voksen- og efteruddannelse". Stormødet mellem alle parterne er dog udskudt til efter efterårsferien.

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs