FinansWatch

Nye banker popper op trods svære tider for branchen

Mens bankernes image i befolkningen også i den forgangne uge har været sat under pres, så er lysten til at drive finansvirksomhed ikke forsvundet, og Danmark fik i denne uge en helt ny bank. Er du opdateret på ugen, der gik?

Mikkel Aabenhus Hemmingsen, redaktør på MedWatch, skriver om ugens vigtigste erhvervsnyheder. | Foto: Joachim Rode

På mindre end 14 dage har Danmark fået to nye banker.

Først landede den etablerede fintech-virksomhed Lunar Way en banklicens, og i den forgangne uge meldte en helt ny spiller sig på banen i form af L'easy-stifteren Niels Thorborg, der ligeledes kunne meddele, at Finanstilsynet havde udstedt en banklicens til hans nye projekt, Facit Bank.

Ligesom Lunar Way er Facit Bank tænkt som en virtuel bank uden fysiske filialer, og målet er privatkunder, som kan få indlånskonti, forbrugslån og kreditkort - og så skal banken stå for finansiering til bl.a. L'easy og D:E:R, som ligeledes er ejet af Niels Thorborg.

De nyudstedte banklicenser vidner om, at lysten til at drive finansvirksomhed i Danmark stadig er intakt, selvom sektoren gennem efterhånden lang tid er gået fra den ene møgsag til den anden.

Niels Thorborg står bag Danmarks anden nye bank inden for 14 dage. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Hansen
Niels Thorborg står bag Danmarks anden nye bank inden for 14 dage. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Hansen

Det var således også tilfældet ugen, som vi snart siger farvel til. Endnu en gang er Danske Bank en af hovedaktørerne.

Tilliden sat på prøve

Sidst på ugen kom det nemlig frem, at banken igen er centrum for en politianmeldelse, da Finanstilsynet har valgt at politianmelde Danske Bank for den "meget alvorlige overtrædelse", der er sket i forbindelse med salg af investeringsproduktet Flexinvest Fri, hvor et større antal kunder havde fået forkert rådgivning om investering.

Danske Bank har siden erkendt sine fejl i sagen, og har besluttet at tildele de berørte kunder en godtgørelse på op mod samlet 400 mio. kr. Alligevel er sagen om Flexinvest Fri er skadelig for danskernes tillid til branchen, lød vurderingen fra Finanstilsynets tilsynschef, Jesper Berg, i et interview med FinansWatch.

Sandheden er da også, danske bankkunders tillid bankerne gennem nu lang tid har været sat på en alvorlig prøve, og mon ikke ugens anden store nyhed fra finanssektoren også får private bankkunder til at løfte et øjenbryn.

Negative renter spreder sig

Som det første store pengeinstitut herhjemme meddelte Jyske Bank 20. august, at den som den første indfører negative renter på indlån fra velhavende privatkunder.

Formuende kunder i Jyske Bank skal fremover betale for at have penge stående på en konto i banken. | Foto: Mads Claus Rasmussen//
Formuende kunder i Jyske Bank skal fremover betale for at have penge stående på en konto i banken. | Foto: Mads Claus Rasmussen//

Flere andre banker var hurtigt ude og fortælle, at de også overvejer at indføre minusrenter. Onsdag meldte også Sydbank, at også velhavende kunder her fremover skal betale for at have penge stående på en konto. Ligesom det er tilfældet i Jyske Bank, vil det også kun være kunder med indlån på over 7,5 mio. kr., der bliver ramt af den negative rente.

Kasseeftersyn viser hul

Endelig var det også ugen, hvor den nyslåede finansminister Nicolai Wammen (S) kunne offentliggøre resultatet af det traditionelle kasseeftersyn, der traditionen tro er den nytiltrådte regerings anledning til at skyde på forgængerne, der beskyldes for at have efterladt et hul i statens finanser.

Det så vi, da SRSF-regeringen vandt valget i 2011, og da Venstre-regeringen overtog regeringsmagten i 2015. Og nu ser vi det igen.

Denne gang konkluderer Wammen, at der mangler 3,5 milliarder kroner i kassen til de offentlige udgifter til blandt andet politi og inddrivelse af skat. De tidligere regeringspartier var dog hurtige til at skyde igen, og beskylder regeringen for at så et frø, der kan bruges som undskyldning, når den ikke vil vise sig i stand til at indfri de løfter, den kom med under valgkampen.

Løkke er færdig som formand

Ugens anden store politiske nyhed kom fra Venstre, hvor formand Lars Løkke Rasmussen og næstforman Kristian Jensen efter nogle tumultariske uger begge trak sig fra deres poster efter pres fra baglandet.

Et uværdigt farvel til Lars Løkke, der hyldes som en af dansk politiks helt store profiler, lyder konklusionen dagen derpå i flere aviser, der er lige så enige om, at vejen til formandsposten nu synes banet for Jacob Ellemann-Jensen.

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs