FinansWatch

Hvem blinker først - Trump eller Xi Jinping?

Frygten for en verdensøkonomisk nedtur tager til i kølvandet på handelskrigen mellem Kina og USA, og de store danske koncerner kan ikke undgå at få skrammer eller i værste fald dybe sår. I den forgangne uge var der både glæde, frygt, usikkerhed og sågar en "kriselignende situation", da et hav af sværvægterne aflagde halvårsregnskaber. Er du opdateret?

Redaktionschef Henrik Tüchsen, Watch medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv. | Foto: Watch Medier

En voldsom optrapning af handelskonflikten mellem verdens to største økonomier Kina og USA, en tysk og britisk økonomi, der skranter, Brexit forude og politisk usikkerhed i flere lande begynder nu for alvor at trække de store overskrifter verden over efter flere års opsving: Frygten for en global recession.

Problemet er, at mange virksomheder af samme grund trækker følehornene til sig, sætter investeringerne på stand-by; lad-os-lige-se-hvad-der-sker. Og den holdning er negativ for verdensøkonomien, for vores lyst til at spendere, for virksomhedernes indtjening og af samme grund for aktiemarkederne.

 

Foto: Kevin Lamarque/REUTERS / X00157
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS / X00157
 

Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix

Ritzau skrev denne uge, at den økonomiske vækst i Europa i andet kvartal var på det laveste niveau i seks år, om end det indtil videre ser fornuftigt ud i Danmark. Men vi er naturligvis også sårbare, når landene omkring os har problemer.

Dagbladet Børsen havde denne uge fokus på den tyske økonomi i kølvandet på negativ tysk vækst på 0,1 procent i andet kvartal 2019. En udvikling, der ifølge avisen får blandt andre danske virksomheder til at skære ned.

En bølge af regnskaber

Midt i denne økonomisk set turbulente tid var det halvårsregnskabets time for en lang række af landets største virksomheder. Overordnet set ikke ringe resultater, men frygten for handelskrigen og Brexit lurede flere steder, bl.a.  kaldte Vestas selv handelskrigen en joker, mens investorerne i A.P. Møller-Mærsk reagerede negativt på handelskonflikten. Mærsk-chef Søren Skou er dog knap så pessimistisk og tvivler på en verdensomspændende recession. DFDS nedjusterede med henvisning til Brexit.

Handelskrigen og de tariffer, som den medfører, er den helt store joker for os

Vestas' koncernfinansdirektør Marika Fredriksson til Finans

IT-virksomheden NNIT skuffede fælt, og topchefen talte om en "kriselignende situation" og bebudede nedskæringer. Her er der dog ingen sammenhæng med de overordnede markroøkonomiske tendenser, men især det faktum, at omsætningen fra storkunden Novo Nordisk falder.

Her er overskrifterne fra de største danske selskabers regnskabsaflæggelser:

Maersk får overskud på 154 mio. dollar efter "solid fremgang"

Verdens største containerrederi, danske A.P Møller-Maersk, øgede både driftresultatet og det underliggende resultat i andet kvartal. Det er især kerneområdet Ocean, som driver fremgangen.

Guldæg har indbragt Genmab 1169 millioner kroner på seks måneder

Genmab har i årets første halvdel modtaget en større pose penge fra partneren Janssen for salget af Darzalex end oprindeligt forventet. Det får nu biotekselskabet til at løfte dets forventning til hele årets resultat.

Carlsberg i klar bedring - driftsmargin over Heineken

Verdens tredjestørste bryggeri, Carlsberg, nåede i første halvår i år en koncernomsætning på 32,990 mia. kr. mod 30,966 mia. kr. i samme periode sidste år.

 

 

Cees 't Hart, CEO Carlsberg A/S. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix

Carlsberg opnåede et driftsoverskud i halvåret før særlige poster - EBIT - på 5,171 mia. kr. mod 4,373 mia. kr. i første halvår 2018. Forventningen før opjusteringen var her 4,748 mia. kr.

Tabletforretning er endnu en gang vækstmotor for ALK

ALKs halvårsregnskab byder på stærk fremgang for tabletforretningen og en opjustering, selvom de dråbebaserede vacciner fortsætter med at tabe terræn. Selskabets samlede salg var på linje med analytikernes forventninger, mens drifteresultatet og bundliinjen skuffer med højere end ventet minus.

Brexit får DFDS til at nedjustere forventninger

Uroen om briternes udtræden af EU får nu danske DFDS til at sænke sine forventninger til både omsætning og drift. Situationen er ”ekstraordinær” ifølge topchef Torben Carlsen.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Danfoss løfter omsætning i svagere marked

Indistrigiganten Danfoss hævede omsætningen i første halvår med fire pct. til i alt 3,2 mia. euro. Andet kvartal ramt af opbremsning i markedsvæksten i flere industrier, oplyser Danfoss i sit netop offentliggjorte halvårsregnskab tirsdag

Opsplitning koster fortsat TDC på bundlinjen

TDC mærker fortsat omkostningerne af den igangværende opsplitning af selskabet. Årets andet kvartal viser således endnu engang fald på driftresultatet

Investering i lokalbank giver Arbejdernes Landsbank et tilfredsstillende halvår

Investeringen i Vestjysk Bank har givet et fornuftigt af trecifret millionafkast i år, lyder det fra Arbejdernes Landsbank, som også har fået flere tusinde nye kunder i forretningen lyder det i et nyt halvårsregnskab.

Demant nedjusterer – skuffer på indtjeningen

Høreapparatskoncernen Demant kommer ud af første halvår med en svagere indtjening og større underskud end ventet, og selskabet nedjusterer sine forventninger til helåret.

Norden nedjusterer forventninger til tørlastforretning

Det danske tørlast- og produkttankrederi Norden nedjusterer forventningerne til operatørforretningen i tørlast. En markant større tro på tank betyder dog, at rederiet fastholder sine samlede forventninger til året. Opdateret.

Lundbeck fastholder forventningerne efter stærkt salg af nye kerneprodukter

Mens salget af de ældre produkter fortsætter sin deroute kan Lundbeck glæde sig over salget af selskabets nye produkter, der får omsætningen til at blive en spids bedre end forventet, til gengæld skuffer man på driften.

NNIT-direktør: Vi står i en kriselignende situation

NNIT lancerer en stor spareplan, der skal sænke omkostningerne med trecifret millionbeløb, og selskabet vil nedlægge 250 stillinger. Halvårsregnskabet er meget skuffende, lyder det fra topchef Per Kogut.

Foto: PR
Foto: PR
 

Adm. direktør Per Kogut, NNIT, Foto: PR

Ny Vestas-boss skruer ned for troen på profit

Mølleproducenten skærer toppen af forventningerne til 2019 efter halvering af overskuddet. Toldkrig og transport får skylden.

NKT går tilbage på top- og bundlinje

Som forventet, lyder det fra kabelproducenten NKT efter et kvartalsregnskab med faldende omsætning og indtjening.

Torm får overskud i andet kvartal

Mens flere af konkurrenterne kommer ud af andet kvartal med underskud, er det lykkedes Torm at lande sorte tal på bundlinjen. Rederiet har netop indgået sale-and-lease back aftaler for seks skibe.

ISS' omsætning overrasker positivt i første halvår

Servicekoncernen ISS nåede i første halvår en omsætning, der lå lidt højere end ventet af analytikerne, samtidig med, at driftsresultatet før andre poster sluttede omkring det ventede, skriver Ritzau Finans.Toplinjen viste 37.886 mio. kr. for de første seks måneder af 2019. I den tilsvarende periode året før lød omsætningen på 36.098 mio. kr. I første halvår realiserede ISS et driftsresultat før andre poster på 1418 mio. kr.  efter et driftsoverskud på 1395 mio. kr. i de første seks måneder af sidste år.

På linje med Søren Skou er ISS-chef Jeff Gravenhorst også skeptisk i forhold til de storbanker og økonomer der ser en recession forude:  "Det er ikke specielt smart, det der bliver sagt og gjort i øjeblikket med hensyn til handelskrigen. Vi har ikke brug for den usikkerhed, men jeg kan ikke se, at vi decideret kommer i en recession," siger han til Finans.

 

En gamechanger

Når det er sagt, hersker der vist ingen tvivl om, at den største gamechanger for verdensøkonomien vil være, hvis USA og Kina kan finde vej til forhandlingsbordet igen og få bremset den handelskonflikt, der bestemt også er en trussel for de to landes økonomier.

Det var der dog ikke noget, der tydede på denne uge, hvor Kina igen signalerede gengældesaktioner over for USA's seneste træk. Og som Sydbank ifølge borsen.dk konkluderer i en ny analyse: "Vi forventer, at der ikke kommer nogen handelsaftale mellem USA og Kina inden præsidentvalget i 2020".

Umiddelbart kan det virke underligt, at præsident Trump over for Kina tør køre den hårde linje, der alt andet lige vil lægge en dæmper på amerikansk økonomi op til et præsidentvalg.

Men tænk nu, hvis Kinas præsident Xi Jinping blinker først - før valget.

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs