FinansWatch

Alvorligt syg Lars Larsen stopper, en forpjusket medicoformand og ny ledelse på plads hos ATP

Lars Larsens milliardimperium får ny formand, da grundlæggeren er alvorligt syg. I medicovirksomheden Ambu er bestyrelsesformand Jens Bager igen udsat for kritik, og så har pensionskæmpen ATP sat et nyt ledelseshold. Er du opdateret på ugen, der gik?

Mikkel Aabenhus Hemmingsen, redaktør på MedWatch, har fokus på ugens vigtigste nyheder. | Foto: Joachim Rode

Dynekongen Lars Larsen meddelte fredag, at han forlader sine poster i det forretningsimperium, som Larsen selv har bygget fra grunden, og som undervejs har gjort ham til Danmarks fjerderigeste mand.

Den triste årsag er, at Lars Larsen er alvorligt syg af leverkræft med spredning og derfor vil bruge sin tid og kræfter på familien.

Med sin afgang overdrager Larsen posten for formand for Jysk og Lars Larsen Group, der har ejerskab i andre projekter såsom Himmerland Golf & Spa Resort og sushi-kæden Letz Sushi, til sønnen, 47-årige Jacob Brunsborg.

Jysk har siden den første butik åbnede i 1979 vokset sig til en international butikskæde med 2700 butikker og 23.000 medarbejdere i 52 lande,

Jacob Brunsborg, søn af Lars Larsen, overtager faderens formandspost i Jysk og Lars Larsen Group. | Foto: Thomas Yde, Ritzau Foto (arkiv)
Jacob Brunsborg, søn af Lars Larsen, overtager faderens formandspost i Jysk og Lars Larsen Group. | Foto: Thomas Yde, Ritzau Foto (arkiv)
 

Sammen med de øvrige virksomheder i Lars Larsen Group har Larsens imperium således en årlig omsætning på knap 30 mia. kr., og Larsen har for længst skrevet sig ind i historiebøger som manden, der for de fleste danskere nok står tydeligst i erindringen som ham, der i adskillige tv-reklamer tonede frem "med et godt tilbud".

Ambu-spids i stormvejr

Efter adskillige år som aktiedarling er medicovirksomheden Ambu for alvor kommet i menneskehænder.

I denne uge fik nedturen fornyet fart, da selskabets nyudnævnte direktør, Juan-José Gonzalez, mandag meddelte markedet, at selskabet ikke alene måtte sænke dets forventninger men samtidig helt opgav udviklingen af et nyt produkt til mavetarmundersøgelser, som var udset til at spille en afgørende rolle i de kommende år for virksomheden.

Nedjusteringen og en mindre justering af selskabets strategi er isoleret set ikke så overraskende for en virksomhed, der på dramatisk vis har skilt sig af med selskabets mangeårige og succesfulde topchef, men alligevel sendte nyheden chokbølger gennem aktiemarkedet, hvor selskabets aktie som reaktion på nedjusteringen faldt mere end 14 pct.

Og det kan Ambu først og fremmest takke bestyrelsesformand Jens Bager for.

Jens Bager, bestyrelsesformand, Ambu.
Jens Bager, bestyrelsesformand, Ambu.
 

De ændrede toner fra virksomheden kom nemlig kun 36 dage efter, at selvsamme Jens Bager på et investormøde efter direktørskiftet forsikrede analytikere og aktionærer, at "planen for de næste seks kvartaler er uændret," og at "det er meget vigtigt for os at sige, at intet ved vores finansielle forventninger eller 2020-plan ændrer sig."

For Jens Bager har udmeldingen skabt fornyet utilfredshed med formanden, der også tiltrak sig opmærksomhed i august sidste år, da han uden nærmere forklaring solgte mere end halvdelen af sin beholdning af aktier i selskabet til en værdi af 61,2 mio. kr. Samme portion aktier ville ved fredagens lukkekurs blot havde indbragt knap 24 mio. kr.

ATP sætter holdet

Så var det også ugen, hvor ledelseskabalen faldt på plads i ATP, der tirsdag satte navn på pengetankens nye nummer 1 og nummer 2.

Ny adm. direktør er således Bo Foged, der kommer fra en stilling som finans- og driftsdirektør i ATP, mens Martin Præstegaard er udnævnt til viceadm. direktør. Han kommer til ATP fra en stilling som departementschef i Finansministeriet.

Præstegaard forlader dermed et af de helt centrale ministrier, netop mens forhandlingerne om en ny regering er i gang.

Martin Præstgaard forlader Finansministeriet | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling
Martin Præstgaard forlader Finansministeriet | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Det er dog ikke drømmen om en dag selv at indtage pensionskæmpens øverste stilling, der trak. Der siger hovedpersonen selv.

Det var istedet udsigterne til at prøve kræfter med den perfekte udfordring, siger han til FinansWatch.dk.

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs