FinansWatch

Kontant dom til OW Bunker-chef, skuffelse i Aabenraa og nye tider på landsholdet

Dansk erhvervsliv er i venteposition, mens Mette Frederiksen forhandler ny regering. Sommerroen har dog ikke sænket sig fuldstændigt over landet. Det blev i ugen, der gik, både til en syngende lussing fra Apple til Aabenraa, fra Højesteret til advokatstanden og fra landsretten til OW Bunkers Lars Møller. Derudover blev der sat nyt ledelseshold for to væsentlige danske institutioner.

Søren Springborg,nyhedschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv

Det kan være en utaknemmelig opgave at beværte amerikanerne. Selv om man står med nok så åbne arme, og borgmesteren personligt er klar til at fjerne enhver marksten, der måtte være i vejen for en ny, optisk netforbindelse, så er intet givet, før den sidste tagplade er lagt. Den lektie lærte de på den hårde måde i sønderjyske Aabenraa i ugen, der gik. Tirsdag fik borgmesterkontoret i byen nemlig en opringning af de mere kedelige. Apple, der ellers havde lovet, at de ville berige Aabenraa med et datacenter til seks milliarder kroner, dropper planerne. I stedet skal datacentret nu bygges et andet, ukendt sted i verden.

Tilbage står Aabenraa med en tom grund på 285 hektar. Hvad grunden nu skal bruges til, må tiden vise. Tiden må også vise, hvordan entreprenøren MT Højgaard vil fylde hullet efter Apples exit. MT Højgaard stod nemlig til at få en ordre på 1,9 mia. kroner på det nu aflyste datacenter. En ordre, de nu må se langt efter, skrev EnergiWatch.

Kontante domstole

Apple var dog ikke ene om at uddele lussinger i ugen, der gik. En af de største lussinger blev tildelt den tidligere OW Bunker-chef Lars Møller, der som ansvarlig for det krakkede selskabs Singapore-kontor ifølge landsretten gjorde sig skyldig i grov mandatsvig. Det takserede Vestre Landsret til fem års fængsel – tre et halvt år mere end byretten i første omgang var nået frem til, kunne blandt andre ShippingWatch berette.

Og vi bliver ved domstolene. Også en af landets fremmeste embedsmænd, højesteretspræsident Thomas Rørdam, var ude med riven. Denne gang dog ikke i form af en dom, men i form af en kraftig opfordring til landets forsvarsadvokater. "Det er karakteristisk, at det har været domstolene og lovgivningsmagten, der er skredet ind over for problemer med gaver, interessekonflikter og salærkreativitet. Jeg kan ikke komme i tanker om ret mange tilfælde, hvor advokaterne selv har sagt: 'Det, kan vi godt se, er et problem, og nu har vi gjort sådan og sådan for at løse problemet'. Det, synes jeg, er ærgerligt," lyder det blandt andet i et stærkt interview med Thomas Rørdam i AdvokatWatch.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
 

Højesteretspræsidenten opfordrer i interviewet til, at advokatbranchen selv skrider ind over for "grænsesøgende og grænseoverskridende" adfærd og kigger på, om der skal laves etiske regler for forskellige dele af advokatbranchen.

Det lyder som et arbejde, der vil kræve mange timer oven i de i forvejen lange dage i advokatbranchen. Men så er det jo heldigt, at flere og flere fødevareselskaber og detailkæder herhjemme tilbyder praktiske måltidskasser. Dem kunne advokaterne passende købe lidt flere af. Et mersalg er i hvert fald nødvendigt, for sælgerne af måltidskasserne kæmper med at tjene penge på konceptet, kunne FødevareWatch fortælle denne uge.

Ja til klimaansvar, men send flere penge

Baseret på ovenstående kan man let få indtrykket af, at det har været en lidt nedslående uge for dansk erhvervsliv. Men solen skinnede på Folkemødet – i hvert fald noget af tiden – og interessen for at diskutere ikke mindst klima var stor. Også fra erhvervslivet, der på Folkemødet meldte sig klar til et reduktionskrav for drivhusgasser i Danmark på 70 procent. Sådan lød det i PolicyWatch fra blandt andre Siemens og ABB, der dermed bakker op om tidligere udmeldinger fra De Radikales Morten Østergaard. Dog er det vigtigt, at der følger offentlige penge med, lod virksomhederne forstå. Det manglede da også bare.

Nogle af de offentlige penge kan eventuelt komme fra arveskatten, der, hvis det står til Enhedslisten og SF, i hvert fald ikke bliver mindre fremadrettet. Af samme grund kan det være en god idé at få tjek på sit testamente. Et budskab, de nok gerne ser udbredt hos startup-virksomheden familietestamente.dk. Selskabet har sat sig for at transformere de traditionelle advokat-udformede testamenter og har fået massiv omtale i både i traditionelle og sociale medier. Resultaterne er dog udeblevet, viste en gennemgang af selskabets seneste regnskab, som AdvokatWatch beskrev denne uge. Blandt andet var det svært for stifteren og direktøren, Emma Novak Christensen, at svare præcist på, hvor mange medarbejdere der har forladt virksomheden.

Foto: Ritzau Scanpix/Stine Bidstrup.
Foto: Ritzau Scanpix/Stine Bidstrup.
 

Nye power couples

Nogle må tage afsked med ansatte, andre kan byde velkommen til nye ansigter. Det skete i denne uge i Dansk Erhverv, hvor Brian Mikkelsen hentede KMDs strategiske direktør over. Her indtræder Betina Hagerup i direktionen og får ansvaret for markedsområdet. En af de væsentligste opgaver bliver at føre Dansk Erhverv ind i den digitale tidsalder, lød det fra den nye direktør, der privat danner par med nationalbankdirektør Lars Rohde. Et stærkt makkerpar, der nok fremover vil kravle væsentligt op på listen over de mest indflydelsesrige par i Danmark.

Foto: PR
Foto: PR
 

Til slut skal vi også lige forbi en historie, der måske ikke er decideret erhvervsorienteret, men så alligevel. For også på fodboldbanen fik Danmark i den forløbne uge et nyt power couple, nemlig kommende landstræner Kasper Hjulmand og kommende assisterende landstræner Morten Wieghorst. Annonceringen af det nye landstrænerteam kom dybt overraskende, også for den hidtidige træner, Åge Hareide, der altså nu stopper ved EM 2020. Som sådan er Åge Hareide ikke uenig i beslutningen om at få nye kræfter ind. Men han er uenig i timingen for udmeldingen. Og det er svært at fortænke manden i, at det kan være vanskeligt at finde motivationen det næste års tid, når ens afløser allerede står og venter i kulissen. Om ikke andet kan landsholdets præstationer det kommende år tjene som en case i fremtidige specialer om ledelsesudskiftning på CBS.

 

 

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs