FinansWatch

Der var én, der var to, der var tre, der var fire..

Ugen bød på en række direktørskift i danske virksomheder i den tunge vægtklasse; nogle gik selv, en enkelt blev vist døren, andre blev præsenteret for offentligheden. Og så fik en forhenværende adm. direktør og en række tidligere kolleger ransaget deres hjem. Er du opdateret på ugen, der gik?

Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv

Omsider fandt de en ny topchef til Danske Bank, ukendt for de fleste danskere, som det vel også er tilfældet for de  nyudnævnte adm. direktører i DI og Vestas. Kendt af mange er til gengæld Vestas' og Ambus ledere gennem flere år, Anders Runevad og Lars Marcher, der begge siger farvel - på hver sin måde.

Midt i nyheder fra valgkampene herhjemme og i Europa-Parlamentet var der således store udskiftninger på topposterne i dansk erhvervsliv, og - hånden på hjertet - var vi næppe mange, der havde gættet på nogle af de nævnte udskiftninger og udnævnelser

Ugens første nyhed var Runevads afsked med Vestas, og som EnergiWatch skrev i et interview med ham, så har hans ansættelse i 2013 været en succes. Han kom til, da det så rigtig skidt ud, og siden har selskabet samlet set generet et overskud på 27 mia. kr., gjort aktionærerne meget rigere og skabt yderligere 10.000 arbejdspladser.

Foto: PR Vestas
Foto: PR Vestas
 

Anders Runevad. Foto: PR Vestas.

Runevad fratræder til august, men forbliver tilknyttet på flere måder mindst et års tid endnu. Han traf selv beslutningen, og som han udtrykte det over for EnergiWatch:

"Om det lige præcis skulle være til august, eller om det havde været året ud, det er for mig mere tilfældigt, end det er noget som helst andet. Realiteten er, at jeg bliver 60 år næste gang, uanset at jeg ikke rigtigt føler det sådan. Så bliver man nødt til at overveje, at der på et tidspunkt vil være behov for ændringer, og at selv gode ting må have en ende. Det kunne så have været efter dette kvartal, det kunne have været om et år, og det kunne formentlig have været om to år. Men på et tidspunkt inden for en tidsramme af 60-65 år, så er det nok det."

Runevads afløser er Henrik Andersen, som i dag sidder som topchef hos Hempel, men som også har været en del af Vestas' bestyrelse siden 2013.

Lars Marcher fyret

Det er modsat Runevad ikke frivilligt, at Lars Marcher forlader Ambu, som han har bygget op til at blive en af landets absolutte sværvægtere og en enorm aktionær-succes. Allerede i fondsbørsmeddelelsen, hvor han ikke blev citeret i forbindelse med nyheden, stod det klart, at der lå noget ufrivlligt bag afskeden.

Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup
Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup

Lars Marcher. Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup

Men kort efter fangede MedWatch formanden, Jens Bager, og selv om der skulle en lille sludder til indledningsvist, var budskabet til sidst klart nok:

"Den præcise årsag til Lars Marchers fratræden er, at vi har ansat en ny direktør, og det er bestyrelsens beslutning at ansætte en ny og megen erfaren profil til at tage Ambu på sit næste skridt af sin vækstrejse," sagde Jens Bager til MedWatch og fortsatte:

"Lars' fratrædelse er en konsekvens af, at vi har ansat en ny topchef. Jeg har underskrevet ansættelseskontrakten her til morgen, og så udsender vi en selskabsmeddelelse om, at der er ansat en ny direktør. Det udløser automatisk, at Lars Marcher fratræder. Man kan ikke have to topchefer på en gang."

MedWatch: Det kan man vel også kalde en fyring?

"Ja."

Lars Marcher bliver erstattet af Juan-José Gonzalez, der kommer fra en ledelsespost hos life science-giganten Johnson & Johnson. Det var ikke muligt for MedWatch at få en kommentar fra Lars Marcher.

Ny DI-chef

Også organisationen DI meldte om en ny mand  i spidsen efter, at Karsten Dybvad i december 2018 sagde farvel for at blive formand for Danske Bank. Ny topchef bliver koncerndirektør i SAS, Lars Sandahl Sørensen, valgt blandt ca. 50 kandidater. Den var der næppe mange, der havde set komme - vi var flere, der forventede en mere politisk profil.

Med Lars Sandahl Sørensen som topchef har DI fået en lidt andet profil end forgængeren Karsten Dybvad, sagde formand Lars Peter-Søbye til PolicyWatch:

"Karsten har været mastermind bag at bringe DI helt til det niveau, hvor vi er nu, med mere end 11.000 medlemmer og virkelig stærk forankring ind i det politiske. Derfor har det været vores helt klare opfattelse, at for at vi kunne komme til næste æra ville det være enormt stærkt at kunne få en profil, der kom med erhvervserfaring. En der har prøvet at sidde i direktionen, der har været en del af en international virksomhed, hvor du har et internationalt udsyn, for det er jo det, der i dag optager og driver vores virksomheder i DI."

Bankdirektør fundet i Holland

Apropos Dybvad. En af hans første store formands-opgaver har været at finde en ny topchef til Danske Bank. Valget faldt på hollænderen Chris Vogelzang, der har en fortid i den hollandske bank ABN Amro. Han var fra 2000 til 2017 ansat i forskellige stillinger i den hollandske bank, hvoraf han de seneste otte år var medlem af bankens direktion med ansvar for de globale retail- og private banking-aktiviteter. 

Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto

Chris Vogelzang. Foto: PR

FinansWatch kunne fredag fortælle, at Vogelzang i mange år så ud til at skulle være efterfølger til den hollandske banks topchef Gerrit Zalm. Men der udspilede sig en magtkamp, og den tabte han. Han valgte at forlade banken kort efter i forbindelse med en stor organisationsændring.

Chris Vogelzang afløser den midlertidige adm. direktør Jesper Nielsen.

Tidligere bankchefers hjem ransaget

En helt anden historie - og alligevel i samme boldgade - var også en stor nyhed denne uge uge. Børsen skrev således, at Thomas F. Borgen, tidligere adm. direktør i Danske Bank, sigtes i forbindelse med bankens hvidvasksag, og politiet har ransaget hans hjem.  Berlingske kunne efterfølgende tilføje, at 10 tidligere chefer i Danske Bank er blevet sigtet, og fredag skrev Børsen så, at den forhenværende formand for Finanstilsynet og og tidligere økonomidirektør i Danke Bank, Henrik Ramlau-Hansen, og tidligere er blandt de sigtede. Ramlau-Hansen ønsker ikke at kommentere sagen over for Børsen.

Dermed føjes der endnu et kapitel til sagen, der vil afføde mange juridiske opgør de kommende år.

 

Mere fra FinansWatch

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs