FinansWatch

Dødstrusler, pengeafpresning - og en regnskabsbølge

Topfolk i energiselskab blev udsat for dødstrusler, og kendte fødevarevirksomheder er mål for pengeafpresning, og så var der regnskaber en masse fra blandt andre kendte rigmænd, it-selskaber, energi- og fødevarevirksomheder, advokat- og ejendomsfirmaer. Er du opdateret på ugen, der gik?

Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv

Er folk da bindegale, får man lyst til at råbe. Det er naturligvis ikke tilfældet i al almindelighed, men nogle er bestemt ikke ved deres fulde fem.

Det kom klart til udtryk i den forgangne uge, hvor det kom frem, at energiselskabet Verdo har modtaget et brev med dødstrusler mod to bestyrelsesmedlemmer og en chef i virksomheden. En ubehagelig sag, der nu er anmeldt til politiet, oplyste bestyrelsesformanden Torben Bonde, en af de tre, til Randers Amtsavis.

Sagen skal formentlig ses i sammenhæng med, at Verdo i Randers har været i søgelyset i forbindelse med en række uheldige sager på det seneste. Sager, der også førte til, at virksomhedens topchef Kim Frimer i denne uge blev fyret. Verdo blev i begyndelsen af april pålagt at tilbagebetale 235 mio. kr., som selskabet ifølge Forsyningstilsynet havde overfaktureret gennem en periode fra 2000-05.

Kim Frimer - nu forhenværende adm. direktør i Verdo.

Siden afslørede Finans flere øvrige kritiske sager, herunder hvordan Verdos moderselskab havde lånt et stort millionbeløb ud til sit varmeselskab efter at de tilsyneladende samme midler var blevet udloddet. Og sidst, men ikke mindst i forhold til forbrugerne, stiger selskabets nettariffer fra den 1. august – hvor elforretningen er frasolgt til Eniig - med 38 pct. for kunderne i Randers og Hobro samt 97 pct. i datterselskabet i Hillerød.

Det er da lige til at blive sur over, kan man forstå - men derfra til dødstrusler er der trods alt et langt stykke vej.

Pengeafpresning af fødevarefirmaer

Rugbrøds- og bagværksproducenten Lantmännen Unibake, der står bag Schulstad og Hatting, blev sammen med kødkoncernen Danish Crown udsat for trusler om forgiftning af selskabernes fødevarer. Selskaberne modtog et brev med grønt pulver, hvor ukendte gerningsmænd truede med at forgifte virksomhedernes produkter, hvis der ikke blev udbetalt en større sum penge. Belgiske bagmænd menes at stå bag afpresningen, der førte til skærpede sikkerhedsforanstaltninger. Flere europæiske fødevarevirksomheder har i starten af april modtaget lignende trusler.

Regnskaberne tikker ind

Men heldigvis foregik der meget andet i dansk erhvervsliv, i særdeleshed regnskaberne fra de unoterede selskaber, der i disse måneder offentliggøres i stor stil. Her er nogle at de vigtigste:

SE-koncernen leverer driftsoverskud tæt på en milliard: Energi- og telekoncernen SE i Esbjerg kommer ud med et 2018-resultat, der er bedre end ventet. Et stærkt fundament for den planlagte fusion med Eniig, siger SE's adm. direktør Niels Duedahl.

Seas-Nve henter kursgevinst: Den sjællandske energi- og fiberkoncern Seas-Nve opnåede sidste en kursgevinst på 3,9 mia. kr. på selskabets aktiepost i Ørsted.

Millionerne ruller ind: Erhvervsmand og storinvestor Henrik Lind har for fjerde år i træk tjent et trecifret millionbeløb via sit investeringsselskab Lind Invest. Investeringsselskabet kom ud af 2018 med et overskud efter skat på 344 mio. kr., viser årsregnskabet for Lind Invest ifølge Finans.

Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Nicolai
Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Nicolai
 

Henrik Lind. Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Nicolai

Wedellsborgs shippingforretning nærmer sig nul efter svære år: Johan Wedell-Wedellsborgs shippingaktiviteter er tæt på at gå i break-even. Det oplyser Weco i sit årsregnskab, hvor gruppen, som også dækker over andet end shipping, har omsat for én mia. kr. Det er især investeringen i biotek-selskabet Y-mabs Therapeutics, der blev børsnoteret i årets løb, der trækker det samlede billede op. Samtidig har de resterende investeringer, der ikke er relateret til shipping, også præsteret over ledelsens forventning.

Dansk chokolademager ombygger butikker og satser på cafékoncept: En varm sommer kostede hos Peter Beier Chokolade i 2018, der mere end halverede sit overskud. Nu fokuserer selskabet på at udvide sit cafékoncept til flere butikker. "Det har slået fuldstændigt vildt an," siger direktøren.

Bornholmsk fiskekæmpes problemer fortsætter med nyt underskud på 76 millioner: Bornholmske A. Espersen lander endnu engang et stort underskud i 2018. Direktøren forudsagde ellers sorte tal. Utilfredsstillende, lyder det fra direktøren.

EG vokser efter begivenhedsrigt år: Efter frasalg og ejerskifte fremlægger EG en årsrapport med vækst på 10 pct. Adm. direktør Mikkel Bardram glæder sig over at stå i spidsen for en trimmet virksomhed med et klart fokus. "Nu er det nemmere at forstå, hvem EG er," siger han.

Salg til Koncenton og Heimstaden trækker op hos projektudvikler: Projektudvikleren Tetris' årsregnskab er positivt påvirket af flere færdiggjorte projekter, der er solgt til blandt andet svenske Heimstaden og danske Koncenton. Konceptudvikling kommer til at kaste i hvert fald et-to seniorbofællesskaber af sig i år.

Plesner er ovenud tilfreds med 2018-resultatet: Et af landets største advokatfirmaer, Plesner, kom ud af 2018 med 6 pct. vækst og en profit, der er en spids højere end i 2017, kunne Finans fortælle.

Lundgrens stormer frem med selektiv strategi: Advokatfirmaet har skåret forretningsområder fra, men løfter omsætningen med 37 pct., viser nyt regnskab. Managing partner erklærer sig over for AdvokatWatch "umanerlig godt tilfreds." For i år er udsigten mere forsigtig.

Ugen bød også en række kvartalsregnskaber, der strømmer ind fra de børsnoterede selskaber. I næste uge kommer et af de kvartalsregnskaber, der altid nyder stor opmærksomhed - nemlig fra Danske Bank.  Her ventes hvidvasksagen og afledte effekter af den samt manglen på en permanent direktør at have aktiemarkets og mediernes fokus, vurderer i hvert fald analytikere over for Ritzau Finans.

Mere fra FinansWatch

ATP og Mærsk-ejer satser stort på aarhusiansk jordvarmeanlæg

Landets største pensionspengekasse, ATP, gør nu klar til at investere i at hente vedvarende energi op af jordens indre. Sammen med energiselskabet NRGI og A.P. Møller Holding bliver ATP medejer af selskabet Innargi, der skal etablere et geotermisk anlæg under jorden i Aarhus.

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs